Heike Dierrijk klinieken

Telefoonnummer: 040-2540958

SPOED

Bij spoedgevallen zijn wij voor onze patiënten 24 uur per dag bereikbaar via:

0900 - 44 555 55

Vuurwerkangst? TIPS!!

Geplaatst: 06-12-2022

 VUURWERKANGST? TIPS!                     

Zien u en uw huisdier er tegenop, het knallende vuurwerk? Veel dieren hebben last van vuurwerkangst. De ellende begint vaak al vroeg in december, ook al is het dan nog verboden om vuurwerk af te steken. Een hond die angstig is voor vuurwerk kan de volgende symptomen vertonen:

  • Angstiger dan anders, verstopt zich, zit ineengedoken.
  • Bij het minste of geringste blaffen of  piepen.
  • Onderdaniger of aanhankelijker dan anders (steun zoeken bij eigenaar)
  • Niet meer naar buiten durven niet  alleen thuis kunnen zijn 
  • Opeens weer onzindelijk worden

Hieronder volgen een aantal tips om de jaarwisseling voor u en uw huisgenoot zo gezellig mogelijk te laten verlopen.

-       Laat honden rondom Oud en Nieuw alleen aan de lijn uit. Laat ze niet los, want als ze ergens van schrikken kunnen ze soms in paniek wegrennen (is uw dier gechipt en geregistreerd?) en de weg kwijtraken, of aangereden worden. Ook durven sommige honden wel eens vuurwerk in de bek te pakken. Aan de lijn dus!

-       Laat de hond/kat binnen op zijn eigen vertrouwde plek liggen. Doe het licht in deze ruimte aan, de gordijnen dicht en zet de radio aan. Televisie mag ook, als daar maar geen vuurwerk op is natuurlijk.

-       Zorg dat uw hond/kat gechipt is en dat het chipnummer op uw naam, adres en telefoonnummer geregistreerd is. Mocht uw hond/kat toch weglopen, van schrik of omdat er een deur open staat, dan kunt u als baasje gebeld worden.

-       Geef de hond op oudejaarsavond een lekkere kluif of een nieuw speeltje zodat ze voor langere tijd hiermee bezig zijn.

-       Laat de hond op oudejaarsavond vóór 22:00 en aangelijnd uit.

-       Als het zover is, het is 00:00, draag er dan extra zorg voor dat u uw dier binnen houdt! Een hond/kat kan in paniek naar buiten schieten en gewond raken door vuurwerk, of zelfs onder een auto lopen! Katten adviseren we de gehele dag veilig binnen te houden.

-       Steek zelf nooit vuurwerk af in de buurt van dieren.

-       Bedenk dat uw dier in een onbekende en/of voor hem angstige situatie kijkt hoe ú  (de leider) op bepaalde dingen reageert. Schrik dus zelf ook niet van vreemde geluiden en probeer dingen waar uw dier angstig voor is of kan zijn volstrekt te negeren. Op die manier geeft u aan, dat het niets is om je druk om te maken. Schrikt het dier toch, beloon het dan niet door hem hiervoor te troosten.

Wanneer u het dier namelijk juist aandacht gaat geven als het schrikt, wordt het zenuwachtige gedrag bevestigd/gestimuleerd. Het dier zal daardoor juist nóg meer geneigd zijn om dit gedrag te vertonen. Beloon uw dier daarom juist als het zich rustig gedraagt. En laat de hond vooral niet schrikken van úw gedrag om 12 uur middernacht. Het is toch schrikken voor een hond, als plotseling alle mensen elkaar om de nek vliegen en buiten tegelijkertijd de hel losbarst. Dat is toch op z’n minst alarmerend?

-       Ga niet met een angstige hond een lange wandeling door “knallende” parken maken. Hou het kort, en stop op een moment dat het dier (nog) rustig is. Zo kan het dier geleidelijk wennen aan het geknal. Bouw de duur van de wandeling langzaam op en beloon rustig gedrag.  Zorg ervoor dat er geen vuurwerk vlakbij de hond kan afgaan. Hierdoor kan het dier dusdanig schrikken dat de angst weer opnieuw toeneemt.

-       Voor honden en katten bestaan er rustgevende medicatie. Informeer hier tijdig naar in de praktijk, optijd met deze medicatie starten is zeker zo belangrijk.  

Wij kunnen u deze informatie ook mailen! Vraag gerust meer informatie aan de balie, of bel met een van onze paraveterinairen

« Nieuws overzicht