Heike Dierrijk klinieken

Telefoonnummer: 040-2540958

SPOED

Bij spoedgevallen zijn wij voor onze patiënten 24 uur per dag bereikbaar via kringdierenarts:

0900 - 44 555 55

Hondeziekte duikt op

Geplaatst: 24-03-2019

Deze maand krijgen we veel vragen over de Hondenziekte oftewel de Ziekte van Carré. Het is op het nieuws geweest en bij Hart van Nederland: net over de grens in Duitsland, maar inmiddels ook in Limburg, is deze dodelijke ziekte bij een aantal vossen aangetroffen.


Wat zijn de symptomen?

Het Hondeziekte-virus is aanwezig in afscheiding uit de neus en ogen, waaruit zich gemakkelijk deeltjes in de lucht vormen. Zo wordt het virus gemakkelijk verspreid door niezen, direct contact of eten uit dezelfde bak, en door kleding van eigenaars.
Na besmetting wordt in eerste instantie wordt het ademhalingsapparaat aangetast, gaat het dier braken en diarree krijgen, en later worden ook de hersenen en andere organen aangetast. Wanneer het virus de het zenuwstelsel bereikt krijgt het dier last van spier- en stuiptrekkingen, verlammingen met uiteindelijk vaak de dood als gevolg.

Wat is de behandeling?
Omdat Hondeziekte een virus is, is er geen behandeling voor. We kunnen alleen de symptomen bestrijden en de eventueel erbij aanwezige bacteriële infecties behandelen. Verder moet het lichaam de ziekte zelf overwinnen.

Hoe kan ik Hondeziekte bij mijn hond voorkomen?
De component tegen hondenziekte zit standaard in de basisvaccinatie voor pups, maar ook in de driejaarlijkse herhalingsvaccinatie die volwassen honden krijgen. Gevaccineerde dieren kunnen nog wel ziek worden, maar de klachten zijn dan veel minder ernstig.

Conclusie: honden die volgens ons vaccinatieprotocol of op titerbasis zijn gevaccineerd, zijn voldoende beschermd tegen Hondeziekte.
Bij twijfel of als de hond al meerdere jaren niet gevaccineerd is, is het zinnig om de hond te titeren, zodat we weten hoe de beschermingsstatus is. We prikken dan een klein beetje bloed en weten of de hond voldoende beschermd is.

Weet je niet zeker of je hond alle basisvaccinaties heeft gehad? Laat je viervoeter dan testen op hondenziekte en parvovirus. Vragen? Neem telefonisch contact met ons op, wij informeren u graag.

« Nieuws overzicht