Heike Dierrijk klinieken

Telefoonnummer: 040-2540958

SPOED

Bij spoedgevallen zijn wij voor onze patiënten 24 uur per dag bereikbaar via:

0900 - 44 555 55

Norway Trail

Geplaatst: 08-03-2019

Onze dierenarts Claudia de Kort is als dierenarts in de winter regelmatig in de Alpen te vinden om sledehondenwedstrijden te begeleiden. Zo is zij sinds jaren vaste dierenarts bij de Alpentrail en ook in Noorwegen is zij actief geweest deze  winter. In het onderstaande een verslag van haar werkzaamheden op de Norway Trail.

 

De Norway trail (www.norwaytrail.no)  is een Noorse  internationale sledehondenrace met teams uit Noorwegen, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Nederland en Tsjechië. Zoals ook de Alpentrail (www.alpentrail.de)  is de Norway Trail een mid-distance race. De  honden leggen in een week, 5 racedagen, zo’n 230 kilometer af in twee verschillende natuurgebieden in Noorwegen. Er zijn naast de mid-distance races ook nog sprintraces, welke slechts enkele kilometers zijn, en long-distance races, welke wel 1000 kilometer kunnen bestrijken! Voor elke race zijn de honden op een speciale manier getraind. Een hond die gewend is om sprintraces te lopen kan dus niet zomaar een mid-distance race meedoen of andersom.

De Norway Trail vindt plaats in twee gebieden in Noorwegen. De start is  in Lenningen, een prachtig  klein plaatsje in een natuurgebied ongeveer 5 uur rijden noordelijk van Oslo . het ligt echt in de middle of nowhere en je kunt er kilometers ver kijken, niets dan bergen en sneeuw. Prachtig!

De eerste dag arriveren alle staff-leden en mushers (=deelnemers) en vindt de Vet Check plaats: alle deelnemende honden worden hierbij volledig  lichamelijk onderzocht door de 3 aanwezige dierenartsen en zij worden gekeurd om te zien of zij gezond en getraind genoeg zijn om aan de race te mogen deelnemen. De paspoorten en de vaccinaties en ontwormingen worden gecontroleerd, evenals de chipnummers. Elke hond moet immers te identificeren zijn!
Aangezien elke musher minimaal zo’n 12-14 honden bij zich heeft, en er  zo’n 25 teams deelnemen, zijn dat een heleboel honden om te onderzoeken!  Een drukke eerste dag dus voor mij en mijn twee collega’s! De Noorse taal is daarbij een leuke uitdaging!

De avond van de eerste dag worden tijdens de eerste musher-meeting alle race-regels uitgelegd aan de mushers en wordt de staff voorgesteld. Er zijn heel wat mensen nodig om een race als deze tot stand te brengen. De race-marshal controleert of alles via de regels van de sledehondensport gebeurt, de race-jury ondersteunt de race-marshal hierin. De  timekeepers doen de tijdwaarneming en de catering verzorgt alle deelnemers en staffleden.  Dan zijn er ook nog de trailmakers. Zij hebben met  hun sneeuwscooters het terrein al weken van tevoren verkend en de meest uitdagende routes samengesteld die langs de mooiste plekjes van het natuurgebied gaan. In dit natuurgebied leeft tevens een kudde van ongeveer 2000 wilde rendieren, hopelijk gaan we deze nog zien de komende dagen.

De eerste racedag: de mushers en hun handlers (=helpers, zij verzorgen samen met de musher de honden, voeren, uitlaten, race-voorbereiding, de slede waxen en prepareren, etc..) zijn gespannen, vandaag is het zover! De start is om 11:00 en ruim voor die tijd zoeken alle staffleden met een plaats op de trail hun positie op. Verspreid langs de trail staan diverse staffleden op lastige kruispunten, en stratenovergangen (al heb je hier in Noorwegen niet zoveel straten). Er staat altijd minimaal 1 dierenarts bij de start/finish en minimaal 1 dierenarts op de trail. Zo kunnen de honden ook tijdens de race in bekeken worden en mocht er iets aan de hand zijn, bijvoorbeeld een ingescheurde nagel o.i.d., er direct ingegrepen worden. De mushers raadplegen ons als er iets is, en we zorgen zelf dat we elk team honden in het voorbij gaan bekijken: zijn ze allemaal nog fit, lopen ze regelmatig etc.? De meeste teams zijn in enkele seconden voorbij, dus je moet snel leren kijken naar de gangen van de honden en hun algemene toestand! De eerste racedag stond ik bij een straatovergang.
Alle honden volbrengen de eerste racedag zonder problemen. Het was mooi weer, helder en zon. Wel koud!

Ook de tweede racedag verloopt prima. De trail is anders dan de dag ervoor, maar minstens net zo mooi. Enkele honden hebben naderhand wat last van stijve spieren, niet meer dan normaal, hetgeen we verhelpen met fysiotherapie en massages. We hebben diverse apparatuur om de honden te helpen: massageapparaten, electrotherapie, magneettherapie, laserbehandelingen, etc.. De honden genieten van hun behandeling.  De eerste keer kijken ze een beetje vreemd op van bijvoorbeeld een massage-apparaat, maar de volgende keer komen ze vrolijk bij je zitten om behandeld te worden en ondergaan ze de behandeling met hun ogen dicht! De behandelingen zijn immers niet pijnlijk.

De derde racedag sta ik op de trail, alle teams komen een voor een aan me voorbij, een prachtig zicht. De honden doen het fantastisch! Meer lees je op onze facebook pagina.

« Nieuws overzicht