Heike Dierrijk klinieken

Telefoonnummer: 040-2540958

SPOED

Bij spoedgevallen zijn wij voor onze patiënten 24 uur per dag bereikbaar via:

0900 - 44 555 55

Preventieve diergeneeskunde

Preventieve diergeneeskunde wil zeggen: proberen te voorkomen dat een dier ziek wordt of problemen krijgt. Voorkomen is beter dan genezen, en als we een probleem vroeg ontdekken, kunnen we ernaar handelen en zorgen dat uw dier snel beter is.
Dit doen we door een jaarlijkse gezondheidscontrole uit te voeren wanneer uw dier komt voor vaccinatie. Als er tijdens deze controle dingen opvallen, dan worden deze met u besproken. Het kan hierbij bijvoorbeeld gaan om:

  • advies over de mondgezondheid van uw dier
  • Voedings- en bewegingsadvies bij overgewicht en bij groeiende pups en kittens
  • Gewrichtsproblemen/bewegingsproblemen: denk hierbij aan teckels met de lange rug, maar ook sport- en werkhonden (onze dierenarts Claudia de Kort is hierin expert) en de Franse en Engelse bullen met hun soms korte en kromme pootjes. Een bewegingsadvies kan veel problemen op lange termijn voorkomen.
  • Senior-care: een algemeen bloedonderzoek op uw senior hond of kat kan tijdig problemen aan het licht brengen die we heel goed kunnen behandelen en zo uw dier een kwalitatieve oude dag geven. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om nier- en leverproblemen, of suikerziekte.
  • Vaccinaties: wij vaccineren onze patiënten “op maat”. Dat wil zeggen dat we niet klakkeloos elk jaar de grote cocktail geven, maar dat we het uitbalanceren per patiënt en alleen geven wat nodig is.
  • Titerbepaling: We kunnen door te titeren zo precies mogelijk en op maat vaccineren, dus enkel het vaccin geven dat het dier op dat moment nodig heeft. Om te titeren nemen we een zeer kleine hoeveelheid bloed af bij de hond. We bieden diverse titerdagen aan en het is ook mogelijk om uw huisdier individueel te laten titeren.
  • Parasietenbestrijding: vlooien, teken, wormen, mijten, schimmel. We raden aan uw huisdier minimaal 4x per jaar te ontwormen. Wist u dat bepaalde maagdarmwormen ook op de mens over kunnen gaan?
  • Sterilisatie/castratie: Vrouwelijke dieren die op jonge leeftijd gesteriliseerd worden hebben duidelijk veel minder kans op melkkliertumoren op latere leeftijd. Ook kan een gesteriliseerd dier geen (dodelijke!) baarmoederontsteking meer krijgen. Natuurlijk gaan we niet zomaar op een gezond dier opereren, we doen dat met kennis. Daarom ook dat we bij mannelijke dieren NIET aanraden om zomaar te castreren, dit biedt geen bewezen gezondheidsvoordelen op de langere termijn. Wel zien we dat gecastreerde mannelijke dieren minder geneigd zijn om in huis te plassen en minder last hebben van chronische voorhuidontstekingen. Het is eveneens mogelijk om een reu te chemisch te castreren d.m.v. een chip welke 6 maanden werkt. Op deze manier kan men zien wat de effecten van een eventuele operatie zijn en beslissen of het wenselijk is om te gaan opereren.
  • Puppy-/kittenconsult: we bespreken wat de nieuwe aanwinst nodig heeft en wat er allemaal bij komt kijken.
  • Groeicontrole jonge hond/kat: een dier dat groeit heeft andere behoeften dan een reeds volwassen dier. Tijedns de groeicontrole kijken we naar aspecten die met die groei te maken hebben: het wisselen van het gebit, het groeien van de gewrichten en de lange beenderen, de bespiering, eventuele navelbreukjes, etc.. Allemaal zaken die bij een groeiend dier van groot belang zijn.
  • Gewichtsbegeleiding: onze Gewichtskliniek voor Dieren helpt dieren met over- -of ondergewicht een gezond en stabiel lichaamsgewicht te bereiken.

Bij elk consult voor uw huisdier bespreken we graag samen met u hoe u uw dier gezond kunt houden. Dat is immers samen ons doel!

Het is verstandig om minstens 1x per jaar een bezoek te brengen aan de kliniek om uw huisdier te laten controleren.