Heike Dierrijk klinieken

Telefoonnummer: 040-2540958

SPOED

Bij spoedgevallen zijn wij voor onze patiënten 24 uur per dag bereikbaar via:

0900 - 44 555 55

Digitale röntgen

 

Door middel van röntgenstralen kunnen we diverse inwendige organen van een dier zichtbaar maken. Het gaat hierbij zowel om organen van de borstholte (hart, longen) als van de buikholte (lever, milt, nieren, maag, darmen, blaas, etc). Ook het skelet is erg mooi in beeld te brengen via deze techniek. Wij maken gebruik van moderne röntgenapparatuur die speciaal ontwikkeld is voor gezelschapsdieren, waardoor er een zeer contrastrijk beeld verkregen wordt.
Een röntgenfoto geeft slechts een tweedimensionaal beeld van het dier. Om een indruk te krijgen van de driedimensionale situatie moeten daarom soms meerdere foto's van hetzelfde lichaamsdeel genomen worden in diverse richtingen. Zo krijgt de dierenarts een volledig beeld.

In de meeste gevallen kunnen de röntgenfoto’s gemaakt worden zonder narcose. Soms is echter sedatie nodig, bijvoorbeeld als het dier erg nerveus is of niet stil kan blijven liggen (door pijn/ongemak/stress). Het dier krijgt dan een kalmerende injectie waardoor het rustig wordt, maar niet helemaal in slaap valt. Voor specifieke foto’s echter, bijvoorbeeld de heupen en de nek, wordt het dier onder iets diepere narcose gebracht. Het dier moet dan namelijk erg stil liggen in een specifieke houding, die bij bewustzijn oncomfortabel is voor het dier. 

CONTRASTRADIOGRAFIE
Wanneer een normale röntgenfoto onvoldoende informatie oplevert, bestaat er de mogelijkheid om contrastfoto's te maken. Dit wordt regelmatig gedaan voor bijvoorbeeld de nieren, de blaas of het maagdarmkanaal. Bij contrastonderzoek van de blaas is narcose noodzakelijk.

MYELOGRAM
Door middel van een myelogram kunnen we kijken naar het ruggenmerg. Deze foto's worden gemaakt bij patienten die verdacht worden van een hernia in de rug of de nek. Ook hierbij is narcose noodzakelijk.

Wanneer er uitgebreide röntgenfoto’s nodig zijn van uw dier, maken wij hiervoor een afspraak. Uw dier wordt dan voor een ochtend of (mid-) dag opgenomen in onze kliniek en als u uw dier komt ophalen krijgt u de foto’s te zien met de bijbehorende uitleg. In verband met de straling kunt u niet bij het maken van de röntgenfoto's aanwezig zijn. Omdat röntgenstralen schadelijk zijn voor de mens, zijn er bij het maken van röntgenfoto’s zo min mogelijk personen aanwezig in de röntgenkamer. De aanwezige medewerkers dragen loden schorten en loden handschoenen. De dierenartsen en assistenten dragen bovendien een badge waarop de hoeveelheid straling gemeten wordt waaraan ieder individu wordt blootgesteld.