Heike Dierrijk klinieken

Telefoonnummer: 040-2540958

SPOED

Bij spoedgevallen zijn wij voor onze patiënten 24 uur per dag bereikbaar via:

0900 - 44 555 55

Leptospirose vormt nieuw gevaar

Geplaatst: 15-11-2015

LEPTOSPIROSE/Ziekte van Weil: wij stappen over naar een betere bescherming op maat! Ons vaccin is aangepast naar de op dit moment in ons land voorkomende virussen en bacteriën, hieronder leest u meer hierover. 

ZIEKTE BIJ MENS EN HOND: U heeft het misschien op het nieuws gehoord: er zijn in Nederland 3x meer gevallen van leptospirose (ziekte van Weil) bij de mens dan vorig jaar. Deze ziekte wordt veroorzaakt door Leptospira-bacteriën en kan dodelijk zijn.
Wilde zoogdieren (ratten), maar ook de hond, zijn een reservoir voor Leptospirose: Dit betekent dat de hond zelf levensbedreigend ziek kan worden, maar ook dat de hond de bacteriën kan uitscheiden in de urine. Je kunt deze ziekte dus over krijgen van je eigen hond als hij er drager van is! Dit is daarom een reëel risico uit oogpunt van volksgezondheid. 

TWEE NIEUWE ZIEKTEVERWEKKERS: Correct vaccineren kan voorkomen dat onze huisdieren besmet raken, niet alleen voor hun eigen gezondheid maar ook voor de mensen in hun omgeving. We vaccineren honden al jaren tegen Leptospirose (de soorten L. Icterohaemorrhagiae en L. Canicola), maar er zijn nu twee nieuwe bacteriën een rol gaan spelen in Nederland: L. Grippotyphosa en L. Australis.

VACCIN AANGEPAST: ons nieuwe vaccin bevat alle vier de in Nederland voorkomende leptospirose-soorten. Om de bescherming tegen de twee nieuwe soorten op voldoende peil te brengen zal de eerste keer een dubbele vaccinatie moeten worden gegeven, met een tussentijd van 4 weken. Daarna blijven we, zoals bekend, jaarlijks vaccineren OP MAAT. Dat wil zeggen dat we niet elk jaar zomaar weer alle virussen enten, maar op maat bepalen wat welke hond nodig heeft, op basis van leeftijd, leefomgeving en beschermingsduur van de vaccines voor de verschillende virussen.

Voor vragen kunt u ons bereiken op 040-2540958. Wij helpen u graag om uw huisdier gezond te houden!

« Nieuws overzicht