De pup is aangeschaft, u ben thuis met de nieuwe huisgenoot, en nu? Voor sommigen is dit allemaal al helemaal bekend, maar als het je eerste hond is, of als het al een tijdje geleden is dat er een pup in huis was, is het toch best wel even wennen en daarom misschien handig om een paar tips en tricks te lezen. Die staan hieronder.
Moet ik naar een puppycursus met mijn pup?
Niks moet natuurlijk, maar voor de pup en ook voor de eigenaar is het vaak erg leerzaam! De pup leert luisteren in het bijzijn van andere honden. Ook wordt de pup sociaal met soortgenoten en kan hij leuk spelen. Als eigenaar krijg je sneller en beter een juiste band met je hond dan als je niet op cursus gaat. Voor de eigenaar is het vaak nog meer ‘nodig’ om naar een cursus te gaan, dan voor de pup. De eigenaar leert hoe hij moet omgaan met honden, hoe het beste dingen te leren en er wordt ook uitleg gedaan over rangordebepalingen bij honden. Er is ook gelegenheid om vragen te stellen gedurende de cursus over probleemgedrag en u krijgt dan tips hoe dit het beste op te lossen is.
Wij raden het altijd aan. U kunt na de puppycursus ook nog verdergaan met andere trainingen indien gewenst, bv. jachttraining.
Entingen:
De entingen zorgen ervoor dat de pup afweer aanmaakt tegen levensbedreigende (dus dodelijke) virussenen andere ziekteverwekkers. Er zijn diverse mogelijkheden om je pup te vaccineren.
Op 6 weken wordt de pup als het goed is gevaccineerd bij de fokker. Deze basisenting wordt herhaald op 9 en 12 weken. Pas na de enting op 12 weken mag u met de pup naar de uitlaatveldjes. Daar ligt immers veel ontlasting en is de kans op infecties groter. Beter is om daar sowieso weg te blijven en "schonere" wandelplekken uit te kiezen. Ook is het verstandig om pas in grotere groepen honden te komen met de pup als deze 12 weken oud is.
Besmettelijke hondenhoest en Kennelhoest: deze vaccinatie is verplicht als uw pup naar de hondenschool, uitlaatservice, of een hondenpension gaat. Maar eigenlijk is dit vaccin aan te raden voor alle honden die sociaal mogen zijn met andere honden. Want ook al gaat uw hond niet naar een pension of met de uitlaatservice mee, het eerste dat honden doen als ze elkaar tegenkomen is: de neuzen tegen elkaar doen. En als die andere hond het virus bij zich draagt, is het heel snel en eenvoudig overgedragen op uw hond. Het is dus een misverstand dat een hond alleen in de kennel besmet kan worden met dit virus. Sterker nog, van alle honden die dit vrius heeft, is 60-70% nog nooit in een kennel geweest. Dit vaccin is 1 jaar geldig.
Rabiësvaccinatie is nodig voor het buitenland, tegen hondsdolheid of rabiës, en wordt gegeven vanaf 12 weken leeftijd. Hou er rekening mee dat deze enting 21 dagen voor vertrek naar het buitenland gegeven moet worden! Dit vaccin is 3 jaar geldig. In Nederland is er geen hondsdolheid, dus als u niet met uw hond de grens over gaat is deze enting niet nodig. Gaat u wel de grens over, ook al is het maar naar Duitsland of Belgie, dan is het wettelijk verplicht. Het is dan eveneens wettelijk verplicht dat uw hond een europees paspoort heeft en gechipt is.
Vaccinatie tegen de Ziekte van Lyme: het is mogelijk om je hond te vaccineren tegen Lyme-disease. Deze vaccinatie kan vanaf 16 weken gegeven worden en is 1 jaar geldig. Het beschermt de hond tegen de Lyme (Borrelia) bacterie die 20% van de teken bij zich draagt. 1 op de 5 teken zou dus je hond kunnen besmetten. Onze dierenarts Claudia de Kort heeft voormalig collega Dr. Hovius geassisteerd bij zijn onderzoek naar Lyme disease bij de hond. Daarbij heeft zij aan collega-dierenartsen lezingen gegeven over de diagnose en behandeling van deze slepende ziekte. Zij wordt nog altijd door collega's gecontacteerd over deze aandoening.
Titeren:
Tegenwoordig bestaat ook de mogelijkheid om honden en katten te titeren. Op deze manier kunnen we zien of de maternale immuniteit nog werkt en of een dier überhaupt al wel gevaccineerd moet worden. We kunnen door te titeren ook zo precies mogelijk vaccineren, dus enkel het vaccin geven dat het dier op dat moment nodig heeft.
Titeren kan eveneens gebruikt worden om na te gaan of een eerdere vaccinatie goed is aangeslagen, dus voldoende antistoffen in het lichaam heeft oppgewekt. Minimaal 4 weken na het laatste puppyvaccin, wat theoretisch bij de meeste pups op 12 weken wordt gedaan wordt dan bloed afgenomen bij de hond. Hiermee kunnen we kijken of het vaccin tegen Hondenziekte, Parvo en Hepatitis goed aangeslagen heeft. Dat wil zeggen dat we nagaan of er een voldoende concentratie antistoffen in het bloed aanwezig is. Afhankelijk van de hoeveelheid antistoffen die aanwezig zijn in het lichaam kunnen we belissen om de enting 1 of meer jaar vrij te geven, dat wil soms zeggen dat u pas na 3 jaar de enting weer moet herhalen. Soms zien we ook dat het dier onvoldoende antistoffen heeft aangemaakt. Dan is het zinnig om de vaccinatie te herhalen.
Let op! Voor de Ziekte van Weill en Besmettelijke hondenhoest bestaat er geen titertest. Deze vaccins zijn ook een jaar werkzaam en dienen daarom jaarlijks gegeven te worden.
Om te titeren nemen we een zeer kleine hoeveelheid bloed af bij de hond. Op deze manier kun je heel precies en op maat vaccineren. We bieden diverse titerdagen aan en het is ook mogelijk om uw huisdier individueel te laten titeren.
Ontworming
Een pup is in het nest als het goed is al 4x ontwormd, namelijk op 2-4-6-8 weken leeftijd. Een pup moet bij de nieuwe eigenaar op 3, 4, 5, 6, 8, 10 en 12 maanden ontwormd worden. Bij ons kunt u terecht voor diverse veilige ontwormingsmiddelen. Vanaf een leeftijd van 1 jaar ontwormt u best 4x per jaar. Dat kan met een eenvoudige, smakelijke tablet. Indien gewenst kunnen wij adviseren wat voor de pup het meest geschikt is.
Ontvlooien en tekenpreventie: kan vanaf 8 weken leeftijd. Vóór die leeftijd is geen enkel vlooienmiddel echt veilig voor een pup. Je kunt de hond beschermen tegen vlooien en teken door een pipet of een tablet. Pipet: er worden enkele druppels beschermingsmiddel op de huid tussen de schouderbladen aangebracht. Dit dient elke 4 weken herhaald te worden. Tablet: de hond mag een smakelijke tablet opeten en die werkt 1 of 3 maanden tegen vlooien en teken, afhankelijk van welke tablet u kiest.
Chippen
Een pup moet gechipt zijn als u deze ophaalt bij de fokker. De fokker is WETTELIJK VERPLICHT u een pup met chip te verkopen. U dient dan na aanschaf het chipnummer van de hond op uw naam te registeren bij een door u gekozen databank. Wij kunnen dit ook voor u doen.
Wat mag mijn pup eten?
Wij raden aan om elke pup gedurende het eerste levensjaar te voeden met voer van een goed merk. Het is namelijk van groot belang om tijdens het eerste levensjaar een zo goed mogelijke basis te leggen voor de ontwikkeling van botten, spieren, gewrichten en organen.
Afhankelijk van de grootte van de hond, raden wij aan tot 8-10 maanden de puppy-variant te geven en daarna pas over te schakelen op voer voor de volwassen hond.In sommige gevallen raden we in verband met de groei van de hond een ander schema aan. Elke pup is immers anders.
Er is voor pups vanalles te koop: natvoer, brokken, vers vlees. U beslist wat u wilt gaan voeren. Wel is het sterk aan te raden om bij het voeren van vers vlees aan een pup deze vaker te ontwormen. Onlangs zijn er meerdere universitaire studies uitgevoerd naar vers vlees bij de hond en daaruit is gebleken dat honden die vers vlees krijgen, vele hogere wormbesmettingen kunnen hebben en daardoor ziek kunnen worden. Het wordt in deze omderzoeken afgeraden om vers vlees te geven aan pups, volgens deze onderzoeken wacht men daar best mee totdat de pup volwassen is. Nu zijn er heel veel honden die het perfect doen op vers vlees, maar we brengen dit aandachtspunt graag onder de aandacht, zodat u volledig geïnformeerd bent.
Het is belangrijk om van een pup de groei in de gaten te houden, met name voor de grotere rassen. Zij groeien wel eens te snel en krijgen daardoor scheve poten en slecht ontwikkelde gewrichten en kraakbeen. Het lijkt erop dat de kans op te snel groeien bij vers vlees wat hoger is.
Koekjes en botjes zijn natuurlijk leuk om te geven, maar probeer dit zoveel mogelijk te beperken aangezien uw pup hiervan spijsverteringsklachten (braken/diarree) kan krijgen en natuurlijk op termijn ook te dik kan worden. Beter is het om enkele droge brokjes van het voer achter te houden en deze te geven als beloning. Natuurlijk mag elke hond verwend worden. Zorg er echter voor dat de jonge hond niet teveel verschillende zaken door elkaar krijgt. Hou het bijvoorbeeld bij 1 soort koekje en 1 soort bot. Bij jonge dieren treedt regelmatig diarree op omdat zij teveel zaken door elkaar krijgen.
De groei
Een pup groeit totdat hij ongeveer 10 maanden oud is, grotere rassen groeien nog wat langer door. Omdat de groeiperiode zo'n belangrijke periode is, raden we aan om regelmatig de groei te laten controleren d.m.v. een Puppy-Check. We kijken dan naar de botten, pezen, spieren en ook naar het wisselen van de tanden, eventueel aanwezige navelbreukjes etc.. Mocht een pup "scheef" groeien, dan kunnen we daar tijdens de groei nog op ingrijpen. Wanneer de pup al volwassen is en de groei klaar is, is dat niet meer zomaar mogelijk. Indien nodig willen we er dus zo snel mogelijk bij zijn, omdat je met training, beweging en voeding prachtige resultaten kunt boeken.
Waar mag ik wandelen met mijn pup als hij nog niet al zijn vaccinaties heeft gehad?
Wij raden aan om pas na de laatste vaccinatie op 12 weken met de pup te gaan wandelen op de speciaal daarvoor aangelegde hondenuitlaatterreinen. Dit om vroegtijdige infecties en wormbesmettingen te voorkomen. Uw pup heeft immers nog geen optimale weerstand. Het is wel belangrijk om uw pup al te laten wennen aan de geluiden en voertuigen op straat en ook mag de pup best kennis maken (socialiseren) met andere honden, die vanzelfsprekend goed gevaccineerd en ontwormd moeten zijn. Zorg er echter voor dat de pup niet met teveel honden tegelijk in contact komt. Maak eens een ritje met de auto met de pup. Zo kan deze wennen aan deze vorm van vervoer. Sommige pups zijn wat wagenziek en wanneer u met erg korte ritjes begint (1 blokje om) die u langzaam opbouwt, kan het zijn dat de pup er aan went. Ga ook eens naar het station of een restaurant.
Hoe lang mag ik gaan wandelen met mijn puppy?
Een pup mag nog niet te lang wandelen vanwege het feit dat zijn gewrichtskraakbeen nog erg zacht is en gemakkelijk kan beschadigen bij extreme inspanning. Hieronder valt ook spelen! Onze gouden regel is: 1 minuut spelen/wandelen per week ouderdom. Dus een pup van 9 weken mag per keer 9 minuten spelen of wandelen. Wij gaan ervan uit dat een pup 5-6 keer per dag buiten komt. Wij zijn uiteraard altijd bereid u hierbij te begeleiden.
Hoe krijg ik mijn pup zindelijk?
Een pup is het beste zindelijk te maken als er genoeg tijd in gestoken wordt door de eigenaar. Probeer goed alert te zijn en kleine veranderingen in het gedrag van de pup op te merken en als u die verandering ziet, zet de pup dan buiten. Na slapen, na eten is de kans groot dat het diertje een plas moet doen, speel hier op in.
Zodra de pup toch binnen gaat zitten om te plassen of poepen, en u ziet het gebeuren, dan mag er even "gemopperd" worden (nee, of foei) en kunt u best de pup direct oppakken en buiten zetten. Gaat de pup dan door met plassen of poepen, beloon dan uitbundig! U kunt hem dan ook een beloning geven, bv. een klein koekje of een aai.
Al snel gaat de pup verband leggen tussen buiten plassen en poepen en een beloning. Als dit goed gaat, kunt u langzaam de beloning weg laten, want een hond van een jaar oud hoeft niet meer beloond te worden voor buiten plassen. Laat de pup in het begin ongeveer elke 2 uur uit, vooral direct nadat hij een tijdje heeft geslapen.
Het heeft geen zin om de pup met zijn neus door de ontlasting te halen als hij het binnen gedaan heeft. Hij snapt hier niks van en wordt alleen maar bang voor u. U kunt hem pas straffen als u hem betrapt op het doen van ‘iets’. Als hij het gedaan heeft als u weg geweest bent en u komt een uur later terug, heeft straffen geen effect. Hij weet niet waarvoor hij gestraft wordt en gaat angst krijgen voor het moment dat u thuiskomt.
Als de pup ’s nachts of overdag in een bench zit, is het belangrijk dat de bench niet te groot is. Een pup zal namelijk niet snel zijn eigen ligplaats bevuilen. Als de bench te groot is, kan de pup gemakkelijk aan de ene kant plassen en aan de andere kant gaan liggen en dus minder snel zindelijk worden. Als u al een grote bench aangeschaft heeft, kunt u hem verkleinen door er bv. een doos in te zetten.
Puppy Check
We zien pups na de laatste vaccinatie graag elke 2-3 maanden op Puppy Check bij de paraveterinair. Zij zal uw pup dan controleren m.b.t. de groei, het wisselen van de tanden, lichaamsbouw, stand van de poten etc.. Een Puppy-Check is gratis en dient als extra controle zodat we afwijkende zaken op tijd ontdekken en niet pas als de hond al is uitgegroeid. Tevens is het voor de pup een leuk bezoek aan de praktijk. We gaan niet prikken, maar er is aandacht en plezier en een lekker snoepje achteraf. Zo krijgt de hond een positieve associatie met de praktijk en zullen de volgende bezoeken goed verlopen.