Heike Dierrijk klinieken

Telefoonnummer: 040-2540958

SPOED

Bij spoedgevallen zijn wij voor onze patiënten 24 uur per dag bereikbaar via:

0900 - 44 555 55

Milo zit ergens mee in zijn maag

Geplaatst: 05-12-2011

Dit is Milo, een vrolijke en pittige Jack Russel van  2 jaar oud. Milo werd door zijn baasje naar de kliniek gebracht omdat hij last had van braken en diarree. Het probleem speelde al een week, soms moest hij wel 20 x op een dag overgeven!  Milo werd steeds zieker en was niet meer de vrolijke hond zoals we hem kennen.. Zijn baasje maakte zich ongerust en vertelde aan de dierenarts  dat Milo aan de handdoek in zijn bench beet, en daar mogelijk stukjes van had binnen gekregen. Dat was reden om Milo op te nemen voor barium contrast onderzoek.

Dit is een onderzoek waarbij de hond een contrastmiddel (barium) mag opdrinken, waarna er elk uur een röntgenfoto gemaakt wordt. Op deze manier kunnen we het verloop van de barium volgen door het spijsverteringskanaal en kan de dierenarts zien of de darmwand mooi intact is, of er liggingsveranderingen zijn of dat er bijvoorbeeld vreemde voorwerpen in de darm aanwezig zijn. Bij Milo was er op de röntgenfoto’s duidelijk te zien dat de darmen flink geïrriteerd waren. Daarnaast bleek er een uitpuiling te zitten bij de uitgang van de maag. De barium stroomde daar wel mooi doorheen, maar de darm was er dikker dan normaal.
Om na te gaan of er een vreemd voorwerp in de maag zat, hebben we Milo onder narcose gebracht en met een endoscoop in de slokdarm en de maag  gekeken. De slokdarmwand en de maagwand bleken allebei helemaal rood en geïrriteerd, van al het zure braaksel dat gepasseerd was. In de maag, bij de uitgang, troffen we een stuk van de handdoek aan. Deze bleek deels al in de dunne darm opgeschoven te zijn en was dus niet met een grijpertje aan de endoscoop te verwijderen. Bij kleine, losliggende voorwerpen is het soms op deze manier  mogelijk om zonder operatie het voorwerp te verwijderen. Helaas bleek dat bij Milo niet het geval. Milo zou geopereerd moeten worden om de handdoek te verwijderen. Allereerst werd er een intraveneus infuus aangelegd, om Milo voldoende vocht toe te kunnen dienen. Vanwege het vreemde voorwerp in zijn maag kon hij namelijk geen water binnen houden, hij moest steeds overgeven. Door middel van het infuus kunnen we Milo voldoende vocht toedienen en raakt hij niet uitgedroogd. Dit is ook belangrijk voor na de operatie, want dan mag Milo niet meteen eten en drinken. De wond in de maag moet eerst wat genezen zijn voordat er water of voedsel binnen mag .

De maag wordt geopend De dunne darm opgekruld rondom de handdoek-sliert

Milo’s buik werd geschoren, gewassen en gedesinfecteerd en nadat alle instrumenten en doeken steriel klaargelegd waren, begon de operatie. Direct nadat de chirurg de buik geopend had, bleek al dat het probleem een stuk groter was dan in eerste instantie werd gedacht. De handdoek zat zoals verwacht in de maag, maar bleek een heel eind in de dunne darm ook al aanwezig! De dunne darm was als het ware als een elastiek in een broek rondom de handdoek-sliert opgekruld (zie foto).

Boven:de handdoek wordt al een klein stukje naar buiten gebracht.
Midden: en er volgt meer ....
Onder: en meer!

 

 

« Patiënt v/d Maand overzicht