Heike Dierrijk klinieken

Telefoonnummer: 040-2540958

SPOED

Bij spoedgevallen zijn wij voor onze patiënten 24 uur per dag bereikbaar via:

0900 - 44 555 55

Uw huisdier wordt geopereerd: tips

 

Wanneer uw huisdier op de kliniek wordt geopereerd is het volgende van belang:

Voor de operatie:

  • De dag van de operatie moet uw hond of kat nuchter zijn. Dus geen ontbijt op de dag van de operatie, maar de avond van tevoren wel nog eten. Drinken mag wel. Konijnen en knaagdieren moeten wel gewoon voeding krijgen voor de operatie.
  • Katten zijn vaak nergens te bekennen op de ochtend van de operatie. Hou ze daarom eventueel een nachtje binnen.
  • Laat uw hond nog even goed uit voor de operatie. Onder narcose kan een dier zijn urine en ontlasting laten lopen en dat is niet hygiënisch voor tijdens de operatie en de operatiewond.
  • Breng uw konijn/knaagdier in een afsluitbaar mandje met daarin kranten of een handdoek, geen stro of zaagsel want dat kan prikken in de wonde. Er mag wel wat hooi mee voor na de operatie.
  • Zorg ervoor dat u gedurende de dag van opname telefonisch bereikbaar bent, bij voorkeur met een mobiel nummer.
  • Op het afgesproken tijdstip kunt u uw huisdier naar de kliniek brengen. Er is dan nog gelegenheid tot het stellen van vragen aan de paraveterinair en/of dierenarts. De paraveterinair zal uw huisdier opnemen en met u afspreken hoe laat u kunt bellen voor het maken van de afspraak om uw huisdier op te halen. U krijgt tijdens dit telefoongesprek ook een verslag van het verloop van de operatie.
  • Wij doen standaard graag een preanesthetisch bloedonderzoek. Dit is een basisbloedonderzoek. Dit geeft ons een beeld van de nier- en indien nodig ook evt. de leverfunctie in verband met de roes of de narcose. We werken zo veilig mogelijk en controleren de functie van deze organen graag voordat wij de roes/narcose toedienen. Deze organen verwerken immers de roes/narcose en als de functie ervan niet goed (genoeg) is, zou deze vervelende bijwerkingen (misselijkheid, braken, traag herstel van de roes) of negatieve gevolgen (nierfalen, leverfalen) kunnen hebben. In veruit de meeste gevallen zien wij dat het bloed in orde is en gaat de ingreep door zoals gepland. Soms zien we echter dat bv. de nieren wat minder goed werken en dan geven we de patient tijdens de ingreep infuus. Op deze manier wordt de roes/narcose veel beter door het lichaam verwerkt, hebben de nieren het makkelijker en herstelt uw dier sneller zonder eventuele bijwerkingen. In zeldzame gevallen zien we dat de organen onverwachts zo slecht functioneren dat de ingreep niet door kan gaan. Beter dat we dat van tevoren weten dus! De kosten van een dergelijk onderzoek bedragen €41.48
    Indien u vragen heeft over dit onderzoek, of hier bezwaar tegen heeft, kunt u ons dit vanzelfsprekend kenbaar maken. 

Na de operatie:

  • In vrijwel alle gevallen gaat een geopereerd dier dezelfde dag nog naar huis, maar wel pas als het weer helemaal bekomen is van de narcose en stabiel is. De dierenarts bepaalt wanneer het dier naar huis kan: veiligheid voor alles.
  • Bij het ophalen van uw huisdier krijgt u een begeleidende brief mee met daarin de informatie over de nazorg, medicatie, controles en het hechtingen verwijderen (indien nodig). De inhoud van de brief wordt met u besproken en u kunt vragen stellen.
  • Zorg ervoor dat uw huisdier thuis een warme plek krijgt. Niet op de koude vloer of in een koude ruimte. Een konijn dat buiten zit kan beter even in de schuur of garage gehuisvest worden. Een buitenkat moet binnen blijven tot de eerste postoperatieve controle.
  • Voeding voor hond en kat in kleine porties, ook het water in kleine beetjes geven. Konijnen en knaagdieren moeten zo snel mogelijk na de operatie juist wel weer gaan eten!
  • Houdt uw dier rustig, geen grote wandelingen met de hond, even buiten een plasje doen en de dag na de operatie 5-10 minuten wandelen per keer is voldoende. Na de eerste controle zal met u de mate van lichaamsbeweging besprokenworden.
  • Wondgenezing: Zorg ervoor dat uw huisdier niet aan de wond likt, krabt of bijt. In enkele minuten kan een dier de hechtingen uit de wonde trekken waardoor deze open gaat staan, met risico op infectie en erger. Wij bieden u daarom na de operatie een kraag of een romper aan, beiden in diverse maten te verkrijgen. Ongeveer 5 dagen na de operatie gaat t.g.v. de genezing en ook het opnieuw groeien van de vacht de wond wat meer jeuken. Blijf dus alert ook als de operatie al even geleden is!
  • Bij vragen: aarzel niet om ons te contacteren! Wij helpen u graag!