Heike Dierrijk klinieken

Telefoonnummer: 040-2540958

SPOED

Bij spoedgevallen zijn wij voor onze patiënten 24 uur per dag bereikbaar via:

0900 - 44 555 55

Teenamputatie bij Roy, de flatcoated retriever

Geplaatst: 03-11-2011

Dit is Roy, een vrolijke flatcoated retriever van 7,5 jaar oud. Roy is door zijn dierenarts doorgestuurd naar onze kliniek om een teenamputatie  te ondergaan. Er bevindt zich namelijk sinds enige tijd een massa aan de buitenste teen van de linker achterpoot. Deze massa is flink in grootte toegenomen en wordt nu pijnlijk. De hond heeft er duidelijk last van. Bij onderzoek blijkt dat het  hier om een tumor aan de teen gaat. Omdat de tumor de hele teen omgeeft, is het niet mogelijk alleen de tumor te verwijderen. De teen zit er als het ware in, dus de hele teen zal verwijderd moeten worden: een teenamputatie dus.

Om zeker te zijn dat Roy goed gezond is, wordt er eerst bloed afgenomen en  een röntgenfoto van de borstkas gemaakt. Daarmee kunnen we uitsluiten dat er al uitzaaiingen van de tumor in de longen aanwezig zijn. Zowel het bloed als de röntgenfoto laten geen afwijkingen zien. Er wordt ook een röntgenfoto van de teen gemaakt, om te bekijken of het bot is aangetast. Dat bleek het geval te zijn: het hele teenkootje is opgelost door de tumor! Dat is een teken dat het om een agressieve vorm gaat. Het is dus zaak om Roy zo spoedig mogelijk te opereren! De operatie wordt ingepland binnen twee dagen.

Roy wordt onder narcose gebracht en de voet wordt volledig geschoren om steriel te kunnen werken. De niet aangetaste tenen worden verbonden en de voet wordt gewassen en gedesinfecteerd. De operatie kan dan beginnen.

Op de tekening is te zien hoe de chirurg gaat snijden bij een teenamputatie. De teen wordt hoog, in het middenvoetsbeen, geamputeerd. Dit wordt gedaan  om te voorkomen dat de tumor toch nog het gewricht oversteekt en zo aangrenzende botten kan gaan infecteren. De kans op uitzaaiingen wordt hiermee dus drastisch kleiner. Tevens voorkomt dit postoperatieve pijn tijdens het lopen.

het hechten kan beginnen de wond is bijna dicht

 De tumor is verwijderd, het hechten kan beginnen
Er wordt ruim rondom te tumor gesneden en het middenvoetsbeentje wordt vrijgeprepareerd. Vervolgens wordt het met een tang doorgeknipt. Bloedvaten worden afgebonden en de wond wordt vervolgens zorgvuldig gehecht. Na de operatie wordt de voet in verband gezet, om infectie tegen te gaan en steun te bieden. Tevens voorkomt het dat Roy aan de wond gaat likken.
Roy wordt vlot wakker uit de narcose en is zo verstandig om niet aan zijn verband te gaan bijten.



Kort na de operatie loopt hij al prima rond. De tumor gaf hem veel meer pijn en ongemak dan  dat de operatie deed. Dezelfde dag nog gaat hij naar huis. De postoperatieve wondgenezing verloopt voorspoedig, Roy maakt het prima op 3 tenen!

 

Foto geheel links: na de operatie
Foto links: de poot in het verband

« Patiënt v/d Maand overzicht