Heike Dierrijk klinieken

Telefoonnummer: 040-2540958

SPOED

Bij spoedgevallen zijn wij voor onze patiënten 24 uur per dag bereikbaar via kringdierenarts:

0900 - 44 555 55

Acupunctuur

De acupunctuur is een traditionele Chinese geneeswijze van enkele duizenden jaren oud, die er vanuit gaat dat een ziekte het gevolg is van een onbalans in de energie in het lichaam.
Volgens deze filosofie zijn er in het lichaam “meridianen” aanwezig (paden waarlangs de energie zich in het lichaam verplaatst). Op deze paden liggen de acupunctuurpunten,waarop de acupunctuurnaalden aangebracht kunnen worden. Hierdoor wordt de energiebalans in het lichaam hersteld. In het westen gaan we ervan uit dat de acupunctuurpunten gelegen zijn op plaatsen waar zenuwen tussen de spieren in de oppervlakte (onder de huid) bereiken. Deze zenuwen vormen met inwendige zenuwen een reflexboog (niet anders dan de kniepeesreflex) en door ze te stimuleren kunnen we vanuit de oppervlakte de binnenkant (andere kant van de reflexboog) beïnvloeden.

Op onze kliniek wordt acupunctuur toegepast op dieren die daar behoefte aan hebben. Het is een veilige, effectieve behandelmethode, wanneer ze op de juiste manier uitgevoerd wordt. Vooral honden met nek- en rugproblemen kunnen veel baat hebben bij acupunctuur. Pijnmedicatie kan hierdoor sterk teruggedrongen of zelfs overbodig worden.

Voordat er met de acupunctuur wordt begonnen, voert de acupuncturist een onderzoek uit, waarna wordt bepaald welke zenuwen niet goed functioneren (de traditionele Chinese geneeswijze spreekt van de energiestromen die gestoord verlopen) en waar dus de acupunctuurnaalden aangebracht moeten gaan worden. Deze naalden zijn zeer fijn en het aanbrengen wordt dan ook niet als vervelend ervaren door de patiënt.

De acupunctuur behandeling wordt uitgevoerd in meerdere sessies van elk ongeveer twintig minuten. De patiënt komt binnen in de behandelkamer, gaat op tafel en vervolgens worden de naalden aangebracht. Deze blijven dan gedurende enkele minuten ter plaatse, terwijl regelmatige stimulatie van de zenuwpunten plaatsvindt, door aan de naalden te draaien. Tenslotte worden de naalden verwijderd en mag de patiënt van tafel.