Heike Dierrijk klinieken

Telefoonnummer: 040-2540958

SPOED

Bij spoedgevallen zijn wij voor onze patiënten 24 uur per dag bereikbaar via:

0900 - 44 555 55

Simbel, de kat met de niersteen

Geplaatst: 22-03-2011

Simbel, de kat met de niersteen.

Simbel is een katertje van 2 jaar oud dat naast de bak gaat plassen.
Urineonderzoek geeft aan dat Simbel last heeft van een blaasontsteking. Hij krijgt antibiotica voorgeschreven en de klachten verdwijnen, maar niet helemaal. Na een tijdje begint Simbel weer buiten de bak te plassen en we besluiten om een röntgenfoto te maken. Daarop is te zien dat Simbel last heeft van nierstenen.

Anatomie nieren:
De nieren maken urine en zijn door middel van de ureter (een holle buis waar de urine doorheen stroomt) verbonden met de blaas. Vanuit de blaas gaat de urethra (plasbuis) naar buiten toe. Simbel heeft een niersteen die opgeschoven is naar het eerste stuk van de ureter. Het is belangrijk om deze steen te verwijderen, omdat de steen de ureter zou kunnen gaan verstoppen. De nier kan dan zijn gemaakte urine niet kwijt, waardoor de druk hoger wordt en de nier zal gaan opzwellen. Door de hoge druk gaat de nier schade oplopen, en uiteindelijk stoppen met functioneren. Tijdens een operatie wordt de niersteen uit de ureter verwijderd. Hiervoor wordt er een klein sneetje gemaakt in de ureter.  Op de onderstaande foto’s is te zien hoe een dergelijke operatie in zijn werk gaat. Simbel is inmiddels goed hersteld van de operatie.

De operatie

Van links naar rechts:

  • Op de röntgenfoto zien we duidelijk de niersteen (het witte puntje).
  • De buik wordt geschoren, gewassen en gedesinfecteerd.
  • De nier wordt opgezocht en naar buiten gebracht. Daarna worden de (slag)aders en de ureter gelokaliseerd en vrijgeprepareerd van hun omgevende weefsels, zodat zij zo goed mogelijk zichtbaar zijn. Rondom de nier worden gaaskompressen gelegd, om eventueel lekken van kleine hoeveelheden urine naar de buik te voorkomen.
  • De ureter met daarin de steen wordt opgespoord en er wordt een kleine incisie gemaakt in de ureter. De steen wordt vervolgens voorzichtig verwijderd.

Van links naar rechts:

  • Het resultaat.
  • Nadat de steen verwijderd is, wordt de gemaakte incisie in de ureter weer dichtgehecht met zeer fijn hechtdraad. Dit moet erg nauwkeurig gebeuren, want er mag geen urine uit de ureter naar de buik lekken.
  • De incisie is tot ongeveer halverwege dichtgehecht.
  • De ophangbanden, vliezen etc. worden gehecht, waarna de nier voorzichtig terug de buikholte ingebracht wordt.
    De buik wordt grondig onderzocht op andere mogelijke afwijkingen en er wordt antibiotica aangebracht.

 

Als alles in orde is, worden de buikwand, de onderhuid en de huid gehecht.

Simbel mag rustig uitslapen in de intensive care.

« Patiënt v/d Maand overzicht