Heike Dierrijk klinieken

Telefoonnummer: 040-2540958

SPOED

Bij spoedgevallen zijn wij voor onze patiënten 24 uur per dag bereikbaar via:

0900 - 44 555 55

Milou, de bouvier met een oogprobleem

Geplaatst: 13-08-2011

Milou is een bouvier teefje van 10 jaar oud. Op een dag zien haar eigenaars dat haar oog erg rood is geworden en uitpuilt. Milou heeft erge last van haar oog en probeert er steeds in te wrijven.

Op de kliniek blijkt dat de oogboldruk te hoog is en dat het oog hierdoor beschadigd en ontstoken is geraakt. Milou is helaas al blind aan het oog geworden. Ze krijgt pijnstillers, antibiotica en medicijnen om de oogboldruk te verlagen.
De pijnstillers en de antibiotica slaan goed aan, het oog gaat minder uitpuilen en Milou heeft duidelijk minder last van haar oog. De eigenaars merken dat zij veel vrolijker is geworden.
Helaas is het oog door de aandoening dusdanig beschadigd geraakt, dat het toch wat meer dan normaal blijft uitpuilen. Hierdoor is het gevoeliger voor infecties en beschadiging als Milou er in zou gaan wrijven of bijvoorbeeld ergens tegenaan zou lopen. In overleg met de eigenaars hebben we daarom besloten dat het beter is om het oog te amputeren. Dat lijkt vrij drastisch, maar Milou kan er toch al niet meer mee zien en het geeft haar alleen maar pijn en ongemak.

Op deze foto’s is te zien hoe het oog van Milou uitpuilt en aangetast is. Een operatie om het oog te verwijderen is noodzakelijk om verlichting te bieden. Milou wordt onder narcose gebracht en het operatieveld wordt voorbereid. Rondom het oog worden de haren geschoren en het operatieveld wordt gereinigd en gedesinfecteerd. Milou wordt geintubeerd en aangesloten op de monitor, de zuurstof en de gasnarcose.
Nadat het operatieveld steriel is voorbereid, worden de operatiedoeken ter plaatse gebracht en kan de operatie beginnen. Allereerst worden de oogleden aan elkaar gehecht. Daarna kan de oogbol in zijn geheel verwijderd worden. Vervolgens begint de chirurg met het vrijprepareren van het oog van de omgevende weefsels. Rondom het oog wordt een incisie gemaakt en voorzichtig wordt de oogbol losgeprepareerd. De oogzenuw, de oogader en de oogslagader worden in de diepte opgespoord en afgebonden met hechtdraad.

Zo ziet het operatieveld eruit na verwijderen van de oogbol. De verschillende klemmen zitten op de plaats van de afgebonden (slag) aders en de oogzenuw.
Nu wordt de holte secuur dichtgehecht. Daarna wordt de gemaakte incisie gesloten.

Na de operatie ziet het er zó uit:

Milou herstelt zeer snel van de operatie. Eigenlijk té snel, want ze is zó fanatiek dat we samen met haar baasje besluiten om haar een nachtje extra op de kliniek te houden. Hier houdt ze zich namelijk een stuk rustiger dan thuis. De wond geneest voorspoedig en na een tijdje zijn Milou’s haren weer dusdanig aangegroeid dat niemand ziet dat Milou een oog mist!

« Patiënt v/d Maand overzicht