Heike Dierrijk klinieken

Telefoonnummer: 040-2540958

SPOED

Bij spoedgevallen zijn wij voor onze patiënten 24 uur per dag bereikbaar via:

0900 - 44 555 55

Kopabces bij Rodan

Geplaatst: 22-12-2012

Dit is Rodan, een lieve Leonberger reu van 4,5 jaar oud. Rodan is een tijdje terug in het pension geweest en kwam daarvan terug met een kras en een korst op de kop. Na enige tijd raakt plots de kop van Rodan dik gezwollen. De hond wilde niet meer eten, was duidelijk ziek en zijn baasje bracht hem naar de kliniek. Rodan bleek hoge koorts te hebben en een enorm grote en pijnlijke zwelling op de kop. Zie foto.

De zwelling is zó groot, dat Rodan’s ogen dichtgedrukt worden. De arme hond kan niets meer zien! Rodan wordt direct gehospitaliseerd op de kliniek om de zwelling van de kop te onderzoeken. Tevens krijgt de hond een antibiotica injectie en een injectie tegen de koorts en de pijn.. De zwelling blijkt al gauw een abces te zijn, dat de gehele kop inneemt en onderhuids een grote hoeveelheid pus bevat. Omdat Rodan al hoge koorts heeft en duidelijk algemeen ziek is, is het belangrijk om het abces zo snel mogelijk te openen en te draineren. Hoe langer de pus en de ontsteking ter plaatse zit, hoe meer kans op sepsis (infectie van het bloed). Dit kan levensbedreigend zijn. Het is van groot belang om het abces te openen en de inhoud af te laten vloeien. Tevens maken we uit voorzorg een röntgenfoto van de kop, om na te gaan of de schedel, de tanden/kiezen of andere delen van de kop in het proces betrokken zijn.

Rodan wordt verdoofd en zijn kop wordt geschoren.

Om Rodan te kunnen helpen, wordt hij verdoofd en de kop geschoren. De operatiekamer wordt gereed gemaakt en Rodan wordt op de operatietafel gelegd. Een hele klus met een hond van 74 kilo!  Rodan wordt aangesloten aan de monitors en geïntubeerd. Door de tracheotube krijgt de hond zuurstof en gasnarcose toegediend.  Rodan’s geschoren kop wordt vervolgens gewassen en gedesinfecteerd. Daarna word en de operatiedoeken en instrumenten klaargelegd. De chirurg wast de handen en trekt handschoenen aan en prikt vervolgens met een naald in de zwelling: er komt bloederige pus af. Zie foto's rechts.

Een deel van de drainage-opening wordt gehecht

Het abces blijkt zoals verwacht zeer groot. Het heeft een grote onderhuidse holte gevormd, die zo’n 400 ml pus bevat! Deze pus moet verwijderd worden. Om het abces te kunnen draineren wordt er een drainageopening gemaakt. De pus wordt hierdoor afgelaten en de overgebleven abcesholte wordt overvloedig gespoeld met antibiotica. De wanden van het abces bestaan uit necrotisch (dood) weefsel en worden gecuretteerd. Dat wil zeggen dat we met een soort scherpe lepel het afgestorven weefsel wegkrabben, totdat het onderliggende gezonde weefsel bloot komt te liggen. Alle afgestorven materiaal moet verwijderd worden, om ervoor te zorgen dat Rodan goed kan gaan genezen. Blijft er immers afgestorven en ontstoken weefsel achter, dan kan de infectie gewoon weer doorgaan. Het gezonde weefsel zal nieuwe cellen gaan vormen en de holte opvullen en de wond gaan laten genezen.
  
Nadat alle necrotische materiaal verwijderd is en de abcesholte voldoende gespoeld is, wordt een deel van de drainageopening gehecht. Een deel van de opening wordt open gelaten om ook nog na de operatie voor afvloeiing van wondvocht te zorgen. Twee kleine extra openingen worden gemaakt om de wond te kunnen spoelen met antibiotica.

 

Wanneer we de hele wonde zouden dichthechten, sluiten we eigenlijk de bacteriën weer op onderhuids, hetgeen er voor kan zorgen dat er weer een nieuw abces ontstaat. Een abces mag je dus nooit helemaal dichthechten!
Rodan wordt vlot wakker uit de narcose en blijft nog even opgenomen  op de kliniek om de wond grondig te kunnen verzorgen en zijn toestand te kunnen monitoren. Twee maal daags wordt de wond gespoeld met antibiotica en Rodan wordt meerdere keren per dag uitgebreid onderzocht. Na een dag is de koorts verdwenen en voelt Rodan zich alweer een stuk beter. Hij heeft weer eetlust en is weer alert en actief.

De voor- en na-foto’s wilden we u niet onthouden. Een niet te missen metamorfose!
VOOR NA
VOOR NA  

Rodan mag naar huis met een flinke kuur antibiotica en pijnstilling. De wond zal vanzelf gaan genezen, heel geleidelijk aan zal de holte van het abces opgevuld worden met nieuw weefsel. Regelmatig komt Rodan op controle op de kliniek om de wond te laten verzorgen. Deze 74 kilo zware grote vriendelijke reus doorstaat alle behandelingen voorbeeldig. Hij heeft niet één keer gemopperd, terwijl de behande-lingen toch niet altijd prettig zijn en hij toch een zware jongen is! Wat een lieverd!

« Patiënt v/d Maand overzicht