Heike Dierrijk klinieken

Telefoonnummer: 040-2540958

SPOED

Bij spoedgevallen zijn wij voor onze patiënten 24 uur per dag bereikbaar via:

0900 - 44 555 55

De winter komt eraan: uw hond en sneeuw

Geplaatst: 01-11-2012

De teckel en andere kleine rassen: Pas op voor rugproblemen!

Omdat teckels zo’n korte pootjes hebben, en de sneeuw toch vaak een redelijk dikke laag op de grond vormt, kunnen teckels en andere kleine rassen last krijgen van hun rug. Dit komt omdat zij, om zich voort te bewegen door zo’n dikke laag sneeuw, in galop gaan en in sprongen bewegen. Zij springen dus omhoog en naar voren en dat een heel aantal keer na elkaar.
Teckels hebben een lange rug, die gevoelig is voor dit soort, “omhoog-spring-bewegingen”. Zij zijn gevoelig voor hernia’s (een hernia wordt niet voor niets de “teckelziekte” genoemd) maar door dit gespring kunnen zij nóg gemakkelijker last krijgen van hun rug. Dit geldt eigenlijk voor alle kleine honden die sprongsgewijs door de sneeuw bewegen. Dit is dezelfde beweging die honden maken als zij door een laag water rennen. Omdat het water zwaar is, springen zij hoog omhoog uit het water en gooien zich in de lucht naar voren. Ook hierbij treden rugletsels regelmatig op, zowel bij grote als bij kleine rassen.
Zorg er dus voor dat kleine honden niet te lang door de sneeuw “galopperen”. Kies plaatsen waar de sneeuw geruimd is of in ieder geval niet diep. Eventueel kunt u de hond een stukje dragen.
Hetzelfde geldt eigenlijk ’s zomers ook, dus als u met uw hond naar het water gaat. Laat de hond niet (te lang) door het water galopperen, dit overbelast de rug! Gooi ballen niet te diep in het water, zodat de hond niet zo hoog uit het water moet springen tijdens het rennen.

De pootjes en sneeuw + pekel.
De voetzooltjes van honden kunnen last hebben van de vrieskou en de sneeuw. De sneeuw blijft tijdens het wandelen plakken aan de haren tussen de tenen en wordt ineen gedrukt en verhardt. Deze harde opeengepakte sneeuw kan kloofjes maken in de voetzooltjes en ook in de gevoelige huid tussen de tenen. Tussen de tenen kunnen zich klompen met sneeuw vastzetten aan de haren. Deze sneeuwklompen worden steeds harder, ijsvormig, en gaan dan drukken tegen de huid en veroorzaken wondjes. Het is daarom verstandig om de haren tussen de tenen deels weg te knippen, zodat voorkomen kan worden dat te veel sneeuw blijft plakken.
Ook aan de snoet kan sneeuw blijven plakken en ijzig hard worden. Verwijder deze sneeuw voorzichtig. Door wegzakken in diepe sneeuw tijdens spelen kan de hond bovendien last krijgen van verstuikingen van de spieren van oksels en liezen. Laat de hond dus niet teveel door erg diepe sneeuw rennen! (zie ook het gevaar voor de rug)
Ook pekel kan letsels geven aan de voetzolen. Tevens kan de hond, als hij na de wandeling aan de voetzolen likt, pekel binnenkrijgen en daarvan spijsverteringsklachten gaan ontwikkelen (braken en diarree). Maak na de wandeling de poten van de hond daarom schoon en droog. Controleer op stukjes sneeuw en ijs tussen de poten. Pekel kan bijten in de voetzooltjes, dus afspoelen met lauw water is verstandig bij gevoelige honden.

Chinese naakthond Blondie

Gebruik geen warm water, hoe fijn dat ook lijkt! De voeten van de hond zijn afgekoeld tijdens de wandeling, en ook al is het water niet héél heet, zo kan het voor de hond wel voelen! Maak de voetjes goed droog.
Voor gevoelige honden zijn er diverse hondenschoentjes verkrijgbaar. (Sledehonden dragen deze schoentjes ook tijdens de race, om de voeten te beschermen tegen kloofjes en wondjes door harde sneeuw.)
Wanneer de hond tijdens de wandeling in de sneeuw mank gaat lopen, controleer dan de voetjes op stukjes ijs en sneeuw en verwijder deze. Op de kliniek geven we honden die gemakkelijk last hebben van het winterweer, en dat hoeft niet perse sneeuw te zijn, maar dus ook vocht en/of pekel, een zalf mee om op de voeten en tussen de tenen te smeren voor de wandeling. Hiermee kunnen problemen voorkomen worden en wondjes genezen.

Bently de chihuahua met Priscilla

Jasje aan?
De meeste honden die regelmatig buiten een wandeling maken bouwen zelf in de wintertijd een dichtere vacht op en een vetlaag onderhuids. Echter, veel kleinere rassen, zoals bijvoorbeeld de chihuahua, de naakthond en sommige Yorkshire terriërs, hebben te weinig vacht/vet om zichzelf bij lage temperaturen warm te houden. Deze honden hebben écht een dekentje/jasje nodig, niet alleen voor de sier.
Oudere honden hebben minder weerstand, en vaak ook een minder dichte vacht dan jongere honden, dus zij kunnen ook baat hebben bij een dekje. Hetzelfde geldt voor zeer jonge dieren en zieke dieren.

Sneeuw eten?
Laat uw hond niet van sneeuw eten. Een enkele hap kan geen kwaad, maar wanneer de hond teveel sneeuw binnen krijgt, valt dit erg koud op de maag, hetgeen heftige spijsverteringsklachten kan geven (braken, diarree).

Op glad ijs?
Het is niet verstandig om met de hond het ijs op te gaan. Ten eerste zal de hond leren dat hij het ijs op mag, maar de hond kan niet zien wanneer het ijs te dun is. Aan het eind van de winter, als de dooi inzet en de ijslaag te dun is geworden, zal de hond aannemen dat hij dan ook op het ijs mag, en bestaat het risico dat hij erdoor zakt. De hond begrijpt niet waarom hij nu van de baas niet op het ijs mag, en eerder nog wel. Lijn de hond dus aan als de dooi begint.

Djenghiz en Duckx

Daarnaast zien we regelmatig letsels bij honden die op het ijs uitgegleden zijn en de spieren pijnlijk verrekt of zelfs gescheurd hebben. Ook voor de heupen is dit zeer gevaarlijk!

Dit alles wil natuurlijk niet zeggen dat je niet samen met je hond van de winter kan genieten. Elke hond kan en mag genieten van en kennismaken met de sneeuw, maar door middel van deze uitleg willen we eigenaars graag goed informeren over de risico’s en bepaalde problemen en ze zo hopelijk voorkomen. Geniet dus volop, maar doe voorzichtig!

 

« Patiënt v/d Maand overzicht