Heike Dierrijk klinieken

Telefoonnummer: 040-2540958

SPOED

Bij spoedgevallen zijn wij voor onze patiënten 24 uur per dag bereikbaar via:

0900 - 44 555 55

De teek is terug!

Geplaatst: 05-04-2019

In de winter zitten de teken in de grond en zul je ze weinig zien. Nu het voorjaar wordt, komen de teken uit hun schuilplaats en gaan ze op zoek naar een geschikte gastheer. Teken zuigen bloed bij verschillende zoogdieren. Dat doen ze via hun zuigsnuit en een soort boor met lijm, waarmee ze zich in de huid van hun gastheer vastzetten. Na een paar dagen is de teek volgezogen en laat hij zich op de grond vallen om te gaan vervellen. Nadat een teek twee keer verveld is, is deze volwassen en gaan de vrouwtjes-teken eitjes leggen. Uit die eitjes komen larven, die weer vervellen tot nymfen, die weer vervellen tot volwassen teken. Een teek zal dus in zijn leven 3x bloed zuigen, 1x als larve, 1x als nymfe en 1x als volwassen teek. 

De gevolgen van een tekenbeet zijn talrijk. Een beet van een teek op zich is te vergelijken met een muggenbeet: de huid kan verdikt of geïrriteerd raken en gaan ontsteken. Het wordt pas gevaarlijk als de teek een ziekte bij zich draagt (zoals ook malariamuggen de malaria bij zich dragen). Teken kunnen namelijk diverse gevaarlijke ziekten overdragen:

–Babesiose
–Ehrlichiose
–Borreliose (ziekte van Lyme)
–Anaplasma

En als je weet dat  1 op de 5 teken, (dus 20%!) besmet is met bijvoorbeeld de ziekte van Lyme, dan is het verstandig om gedurende het hele jaar te zorgen voor een afdoende tekenbestrijding en indien gewenst uw hond te vaccineren tegen de ziekte van Lyme. Voor katten is er geen vaccin, zij zijn gelukkig minder gevoelig voor Lyme.

Als de hond of kat dan toch een teek heeft: hoe te verwijderen?

•NIET verdoven met alcohol etc…
•Tekentang of met de vingers
•Teek vastpakken zo dicht mogelijk bij de huid van de hond (niet trekken!)
•Driemaal ronddraaien, linksom of rechtsom maakt geen verschil, dan is de boorsnoet van de teek los.
Mocht het verwijderen van de teek niet lukken, dan helpen wij u vanzelfsprekend graag! 
« Patiënt v/d Maand overzicht