Heike Dierrijk klinieken

Telefoonnummer: 040-2540958

SPOED

Bij spoedgevallen zijn wij voor onze patiënten 24 uur per dag bereikbaar via:

0900 - 44 555 55

Bloesem, wat heb je in je oog?

Geplaatst: 22-04-2012

Bloesem is een poes  van 2 jaar oud die op de kliniek werd binnengebracht in verband met een oogprobleem. Er zit sinds een aantal dagen een ovale structuur op het oog “geplakt’ die er maar niet af gaat. De eigenaresse heeft al gekeken en geprobeerd het eraf te masseren, maar zonder resultaat. Op de kliniek hebben we geprobeerd om het voorwerp los te spoelen met spoelvloeistof. Het voorwerp bleek helaas zó stevig aan het hoornvlies vastgeplakt te zitten, dat dit niet mogelijk bleek. Daarom hebben we besloten om het katje te sederen (een roesje geven), het oog te inspecteren en het voorwerp operatief te verwijderen. De OK word voorbereid en Bloesem wordt op de operatietafel gepositioneerd. Door middel van de helle operatielamp en de speciale ooginstrumenten kunnen we het oog nauwkeurig onderzoeken en heel precies handelen om een dergelijk voorwerp operatief te verwijderen.

Het blaadje wordt van het oog
verwijderd.

De fluoresceïne trekt in het letsel dat achterblijft na verwijderen van het blaadje. Het is te zien als een ovale groene lijn, héél fijntjes zichtbaar.

Bij uitgebreide inspectie van het oog bleek het te gaan om een insectenvleugeltje of een bloemblaadje. Het voorwerp zat redelijk stevig vast op het hoornvlies, maar kon toch  voorzichtig van het oog verwijderd worden. Vervolgens test de chirurg met fluoresceïne of het oog, het hoornvlies (cornea) door de aanwezigheid van het voorwerp beschadigd is geraakt. Het heeft er immers een aantal dagen gezeten. Een fluoresceïnetest brengt een kleine hoeveelheid groene kleurstof (fluoresceïne) op het oog aan, waarna het oog gespoeld wordt. De fluoresceïne trekt in de beschadigde delen van het hoornvlies, indien die aanwezig zijn. Bij Bloesem is te zien dat de fluoresceïne de omlijning van het voorwerp opkleurt. De aanwezigheid van het voorwerp heeft het hoornvlies dus toch lichtjes beschadigd. Hiervoor krijgt Bloesem een oogzalf mee. Deze beschermt het oog tegen infectie en laat het letsel herstellen.
Nadat het voorwerp verwijderd is, wordt het bekeken onder de microscoop. Het bleek te gaan om een bloemblaadje. De structuur is te dicht, te dens, te zwaar voor een insectenvleugel en de licht symmetrische tekening erin is karakteristiek voor plantaardig materiaal. Bloesem doet haar naam dus eer aan, met een bloesemblaadje in haar oog!
Bloesem is inmiddels goed hersteld, ze kan weer heerlijk buiten spelen!
 

Het blaadje in zijn geheel.

 

« Patiënt v/d Maand overzicht