Heike Dierrijk klinieken

Telefoonnummer: 040-2540958

SPOED

Bij spoedgevallen zijn wij voor onze patiënten 24 uur per dag bereikbaar via:

0900 - 44 555 55

Amino, de poes met vlooienanemie

Geplaatst: 22-09-2011

Amino is een kitten van 4 maanden oud dat plots niet meer wil eten of drinken en erg slap is. Haar eigenaars komen ongerust met haar naar de kliniek.

Op de kliniek zien we dat Amino zeer bleek ziet, ze heeft bloedarmoede! Op de foto’s rechts is te zien dat Amino bleek tandvlees en bleke oogslijmvliezen heeft.
   
De oorzaak van die bloedarmoede wordt al snel duidelijk: vlooien!

Er zitten wel honderden vlooien op het kleine kitten. Het arme diertje
wordt als het ware gewoon “leeggezogen” door de vlooien. Zij zuigen met zijn allen zoveel bloed uit het kitten, 
dat het niet genoeg bloed meer over heeft. Amino ging in shock!

 

Op de vacht zijn, naast de vlooien zelf, talrijke zwarte puntjes te zien, dat zijn vlooienpoepjes.
 
Amino heeft op de kliniek direct een spoed-vlooienbehandeling gekregen en diverse injecties en infuus tegen de shock. Een dergelijke situatie is namelijk zeer gevaarlijk, kittens kunnen hieraan overlijden! Zij sterven dan aan de gevolgen van bloedarmoede.
Dit is de reden dat het zo belangrijk is om steeds een goede vlooienpreventie en, indien nodig, vlooienbehandeling te handhaven bij katten.

De eigenaars van Amino hebben nog 2 katten, deze dienen maandelijks behandeld te worden met vlooienmiddel. De omgeving moet regelmatig gereinigd en gestofzuigd worden en behandeld met een omgevingsspray.

Wanneer je namelijk bij één van de katten in huis vlooien ziet, dan kun je er vanuit gaan dat alle katten (en honden) in huis ook vlooien hebben! En voor elke vlo die je ziet op hond of kat, zijn er 90 in huis, als eitje, larve of volwassen vlo. En vlooieneitjes kunnen tot wel een jaar lang in leven blijven dus een vlooienplaag kan erg hardnekkig zijn! Voor meer informatie over vlooien, klik hier.

Op Amino zijn veel eierleggende vlooien aangetroffen, wat wil zeggen dat de eigenaars het komende jaar in ieder geval elke maand een zeer goede vlooienpreventie moeten doen. De eitjes kunnen immers een jaar lang overleven in diverse spleten en kieren in huis. Ook in bankstellen en kleden houden zij zich verborgen.

Amino's baasjes waren net op tijd, ze heeft het gered maar heeft wel nog een tijdje op de kliniek moeten blijven omdat ze moest aansterken en nieuwe rode bloedcellen aanmaken. Uiteindelijk is zij weer naar huis gegaan en maakt t goed.

Alle vlooien zijn verzameld voor onderzoek door het RIVM. Zoals je ziet is het een schaal vol met vlooien en vlooienpoepjes!

« Patiënt v/d Maand overzicht