headerHome115px
 

Hamsters

Aanschaf
Het hok
Voeding
Hamsteren
Soorten
Nagels
Tanden
Vasthouden
Voortplanting
Meest voorkomende ziekten

Aanschaf
Hoe ziet een gezonde hamster eruit? Waar moet ik op letten? De volgende punten zijn van belang:

 • let erop dat de hamster rustig ademt en kijk of de ademhaling regelmatig is
 • het neusje moet schoon zijn
 • de hamster moet levendig en alert zijn en reageren op zijn omgeving
 • de oogjes moeten helder staan en droog zijn
 • de vacht ziet er mooi en glanzend uit, zonder kale plekken
 • de nagels zijn niet te lang

Het hok
Hamsters zijn meesters in het ontsnappen, ze knagen vanalles kapot!! Een goed uitgerust hok is dus noodzakelijk. Wanneer er iets kapot is geknaagd, is het zaak dit direct te vervangen.
Het hok van de hamster mag niet in de tocht staan, mag ook niet op een te warme of vochtige plek staan. Tijdens de zomer is het aangeraden om het hok te plaatsen in een koel gedeelte van het huis.
Een hamster heeft behoefte aan beweging. Om beweging van de hamster te stimuleren zijn er diverse speeltjes voorhanden. Een voorbeeld hiervan zijn de buizen, ladders, tunnels, hangmatjes en natuurlijk de alom bekende radjes. Pas wel op met de aanschaf van een rad: Een metalen rad kan herrie maken, terwijl de plastic versie ervan vaak juist heel geruisloos is. Dit is vooral van belang als de kooi op de slaapkamer staat. Let ook op hoe het rad is gemaakt, want een hamsterras met lange haren kan gemakkelijk verstrikt raken en vast komen te zitten aan de as. Er zijn diverse veilige radjes voorhanden, vraag ernaar bij de dierenwinkel.
Om de hamster tot bewegen aan te zetten, kun je voedsel in het hok verstoppen of op een moeilijk bereikbare plaats leggen. Je kunt bijvoorbeeld een stukje wortel zo tussen de tralies klemmen dat de hamster erheen moet klimmen.
Wanneer je hamster tam is, kun je hem los laten lopen in de kamer. Wees dan wel voorzichtig en zorg dat er geen gevaarlijke voorwerpen of andere huisdieren in de buurt zijn! Er zijn ook plastic hamsterballen verkrijgbaar waar je je hamster in kan doen, dan is het misschien wat minder eng om hem los te laten en vind je hem ook snel weer terug. Je kunt natuurlijk ook een hamsterren kopen.
De voederbak is best van aardewerk, om kapot knagen ervan te voorkomen.
In verband met de hygiëne moet het hok regelmatig schoongemaakt worden, liefst 1x per week. Alle spulletjes moeten dan gewassen worden. Vergeet het radje niet, vaak plast de hamster erin tijdens het rennen.

Voeding
Droogvoer: het best is echt hamstervoer, dus geen algemeen knaagdierenvoer. Een halve tot een hele eetlepel is meestal voldoende. Let erop dat je in ieder geval genoeg geeft, liever teveel dan te weinig. Zo kan de hamster zijn natuurlijke gedrag uitoefenen en een voorraad aanleggen. Tijdens het schoonmaken van het hok ”ontdek” je de voorraad die het diertje heeft aangelegd en kun je inschatten hoeveel minder je kunt geven.
Groenvoer: Het is van belang om niet teveel groenvoer te geven, dus niet meer dan de hamster op kan. Anders blijft dit liggen rotten in het holletje en dat is niet fris. Geef dus een kleine hoeveelheid en haal weg wat overblijft. Geef alleen gewassen groenvoer! Enkele tips: wortel, witlof, broccoli, andijvie, mais, spinazie, courgette, appel, peer, banaan, etc.
Een hamster is geen vegetariër en heeft dus dierlijke eiwitten nodig! Ga na of er dierlijke eiwitten in het droogvoer zitten en zoniet: geef dan dierlijke eiwitten bij. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren in de vorm van meelwormen of stukjes gekookt ei. Geef geen zuivelproducten, dit is slecht verteerbaar voor de hamster!
Wat de hamster niet mag krijgen: chips, chocolade etc, dus alles met veel zout en suiker. Ook geen zuivelproducten, dus ook geen kaas! Pas op met extraatjes, deze zijn verkrijgbaar in allerlei soorten, maar niet noodzakelijk. Vaak bevatten ze teveel suiker of zout of bevatten ze zuivel. Hetzelfde geldt voor de vele knaagproducten die verkrijgbaar zijn. Liefst niet geven.
Water: het water moet elke dag ververst worden. Een drinkflesje is het meest hygiënisch. Gewoon kraanwater is voldoende.

Hamsteren
Een hamster legt van nature een voedselvoorraad aan in zijn holletje. Dit heet hamsteren. De hamster stopt het voedsel in zijn wangzakken, brengt het naar zijn holletje en haalt het voedsel er daar weer uit. Een hamsterende hamster is altijd een grappig gezicht.

Soorten
Hamsters zijn nachtdieren en er zijn verschillende soorten en kleuren. Er bestaat ook een hamsterras met lange haren. De vacht van deze langharige hamster moet regelmatig geborsteld worden, in tegenstelling tot die van de kortharige hamsters.
De meest als huisdier gehouden hamsters zijn de goudhamster en de dwerghamster. De dwerghamster is wat drukker dan de andere rassen en moeilijker in bedwang te houden of tam te maken. Zij bijten ook vaker dan bijvoorbeeld de goudhamster.
Het is het best om een hamster apart te houden, dus één hamster per hok. Mannetjes vechten namelijk met andere mannetjes, terwijl de vrouwtjes zowel met mannetjes als met andere vrouwtjes vechten, vooral als ze drachtig zijn.
Het hok van een vrouwtje met jongen moet op een rustige plaats staan, want het vrouwtje raakt gemakkelijk gestresst en kan dan minder melk geven of zelfs haar eigen jongen opeten!

Nagels
Nagels knippen is zelden nodig, omdat de nagels meestal goed afslijten. Wanneer de nagels toch te lang zijn, kan de dierenarts ze knippen. De oorzaak van de te lange nagels moet dan wel aangepakt worden, namelijk het ontbreken van de mogelijkheid om te graven en klimmen. Het hok moet dan dus aangepast worden.

Tanden
De tanden van de hamster groeien het hele leven door en moeten dus afslijten door middel van knagen. Wanneer de tanden te lang zijn, bemoeilijkt of verhindert dit het eten en raakt de spijsvertering verstoord. Het is dan zaak de dierenarts de tanden te laten knippen, want de hamster kan hieraan zelfs sterven!

Vasthouden van een hamster
Een hamster kan uit het hok genomen worden door hem als het ware zachtjes op te scheppen met één of twee handen. Wees echter voorzichtig, want als de hamster erg gespannen is, is het mogelijk dat het diertje uit de handen of bijvoorbeeld vanaf een tafel naar beneden springt, met alle gevolgen van dien.

Voortplanting

 • De vruchtbaarheid
  Vanaf 4 weken ouderdom is een hamster vruchtbaar. Wanneer je met de hamster wilt gaan fokken, wacht daarmee dan tot het diertje een maand of vier is, dan is het namelijk uitgegroeid en lichamelijk volwassen.
 • De bevalling
  Wanneer het vrouwtje op het punt staat om te bevallen, zorg dan dat het hok dicht is, zodat de jongen niet uit het hok kunnen. Je kunt het hok afdichten door bijvoorbeeld plexiglas tegen de tralies te zetten. Ongeveer 3 dagen voor de bevalling wordt het hok voor het laatst verschoond en worden de speeltjes verwijderd.
 • De jongen
  Bij de geboorte zijn de jongen ongeveer een centimeter groot en pas na 10 dagen beginnen ze wat meer haar te krijgen en beginnen ze te knabbelen aan vast voedsel. Wanneer ze 2 weken oud zijn, gaan de oogjes open. Totdat de jongen 3 weken oud zijn, moeten ze bij de moeder drinken. Omdat de jongen na 4 weken al vruchtbaar zijn, is het raadzaam om dan het geslacht van de diertjes te bepalen. Na een week of 3,5 kunnen de jongen bij de moeder weggehaald worden. Vanaf 5-6 weken kunnen de jongen met elkaar gaan vechten en zijn ze ook al vruchtbaar, dus is het zaak om ze een eigen hok of een nieuwe eigenaar te bezorgen.
  Na de bevalling is het zaak om de moeder en haar jongen zoveel mogelijk met rust te laten. Zorg er dus voor dat het hok op een rustige plaats staat. Verschoon het hok na ongeveer 2 weken en geef de moeder en haar jongen voldoende groenvoer en eiwitrijke voeding.
 • Jongen die buiten het nest liggen
  Dit is in principe geen probleem. De jongen blijven de eerste 10 dagen gewoonlijk in het nest maar per ongeluk komt er wel eens eentje erbuiten te liggen. Geef de moeder eerst de kans om het jong zelf terug te brengen naar het nest! Dit zal ze namelijk in de meeste gevallen gewoon doen. Wanneer je na een half uur ziet dat het jong nog altijd buiten het nest ligt, kun je het terug leggen door middel van bijvoorbeeld een lepel die je eerst even door het hok hebt bewogen, om de geur van het hok aan de lepel te brengen.
 • Tam maken van de jongen
  Wanneer de moeder tam is en op haar gemak is in je aanwezigheid, kun je vanaf dat de jongen zo’n 7 dagen oud zijn beginnen met het oppakken ervan. Ze wennen dan aan mensengeur. Pak ze niet te lang op, gewoon even vasthouden en dan terugleggen. Doe dit iedere dag eventjes. Wanneer de moeder onrustig is of niet tam, neem de jongen dan pas uit het hok als ze hun oogjes open hebben en zelf al wat rondlopen.
 • Een moeder die haar jongen opeet
  Een moeder die erg veel stress heeft, bijvoorbeeld doordat het hok in een onrustige of te warme omgeving staat, of wanneer ze te vaak verstoord wordt doordat je in de kooi komt, kan in het ergste geval haar jongen opeten. Ook een onervaren moeder kan dit doen. Een andere oorzaak is het gebrek aan eiwitten in de voeding. Een moeder die bemerkt dat enkele jongen ziek of zwak zijn, zal soms ook de neiging hebben om de zwakste jongen op te eten.
  Wat kun je hieraan doen? Zorg dat de voeding van de moeder in orde is, dus voldoende eiwitten bevat. Heel belangrijk: laat de moeder met rust en zet het hok in een niet te warme omgeving. Totdat de jongen 3,5 week oud zijn, is het niet aangeraden om de jongen bij de moeder weg te halen, want ze hebben de melk en de opvoeding van de moeder dan hard nodig!

Meest voorkomende ziekten

 • Diarree
  Hamsters zijn erg stressgevoelig, waardoor stressafhankelijke ziekten regelmatig voorkomen. Een voorbeeld hiervan is diarree. Diarree kan ook ontstaan door een verandering van voer of door het geven van een verkeerde voeding. Ook te lange tanden kunnen de oorzaak zijn van diarree. De hamster kan hierdoor immers niet meer goed kauwen, waardoor het voedsel onvoldoende gekauwd in de maag en de darmen terecht komt. Hier wordt het dan moeilijker verteerd, waardoor diarree kan ontstaan.
 • Ademhalingsproblemen/Verkoudheid
  Niezen, snotneus, moeilijk ademen. Vaak is tocht de boosdoener.
 • Haaruitval
  Wanneer de hamster jeuk heeft door bijvoorbeeld vlooien of mijten, kan hij zichzelf gaan krabben of ergens tegenaan schuren, waardoor de haren op die plek verdwijnen.
 • Tumoren
  Hamsters zijn erg gevoelig voor tumoren. Deze kunnen erg agressief zijn en snel groeien. Soms belemmeren ze de hamster in zijn bewegingen. Indien mogelijk en gewenst kan de tumor verwijderd worden, maar de narcose is een groot risico voor deze diertjes en er bestaat altijd de kans dat de tumor terug komt. Dit kan op dezelfde plaats of ergens anders het geval zijn.
 • Oogproblemen
 • Wangzakproblemen

Terug naar boven

hamsters

hamster

 

 

 

 


 

spacer20pxNederlands

English