headerHome115px
 

Een pup, en nu?In het onderstaande een korte uitleg over een aantal zaken die met het hebben van een puppy te maken hebben.

Wat heeft een puppy nodig?

Entingen:
Op 6 weken wordt de pup als het goed is gevaccineerd bij de fokker.
Deze enting wordt herhaald op 9 en 12 weken. Op 9 weken vaccineren wij tegen de ziekte van Parvo en de ziekte van Weil. Op 12 weken geven wij de grote cocktail (Parvo, Weil en Hondenziekte). Een rabiësvaccinatie is nodig voor het buitenland en wordt gegeven vanaf 12 weken leeftijd. Ook de kennelhoestvaccinatie (vereist voor cursus en kennel) wordt vanaf de leeftijd van 12 weken gegeven. Deze enting is verkrijgbaar in een injectie of in een neusdruppel.  Voor meer informatie over de specifieke entingen, klik hier. (link naar: “tegen welke ziekten wordt uw hond geënt?”)

Ontworming:
Elke hond wordt als pup besmet met wormen door de moeder. Ook volwassen honden besmetten zichzelf snel door het snuffelen en likken aan gras, ontlasting, andere honden enz. Het is daarom belangrijk om een volwassen hond zeker 3 tot 4 keer per jaar te ontwormen. Pups moeten worden ontwormd op 2, 4, 6 en 8 weken leeftijd en op 3, 4, 5, 6 en 8, 10, 12 maanden leeftijd.
Er verschillende merken en manieren van ontworming (pasta, pillen, pipet). De meeste middelen werken tegen de meest voorkomende wormen, zoals de spoelwormen. Maar ze werken niet allemaal tegen lintwormen. Heeft uw hond wel eens vlooien, dan is het zinvol óók tegen lintwormen te ontwormen, want vlooien kunnen de lintworm overdragen. Vraag ernaar bij uw dierenarts.

Vlooien- en tekenbestrijding:
Dit kan vanaf 12 weken met Frontline. Daarbij worden enkele druppels op de huid tussen de schouderbladen aangebracht. Dit dient elke 4-6 weken herhaald te worden. Wanneer uw pup vlooien heeft, is het verstandig om te ontwormen met een middel dat tegen lintworm werkt, aangezien vlooien de lintworm kunnen overbrengen. Voor meer informatie over vlooien en teken, klik hier.

Chippen:
Sommige pups zijn al gechipt als u ze ophaalt bij de fokker. Indien dit niet het geval is, en u wilt dat de pup gechipt wordt, doen wij dit vanaf 12 weken. Chippen van de honden, katten en fretten is verplicht bij reizen naar het buitenland, behalve als het dier getatoeëerd is. De chip wordt onder de huid tussen de schouderbladen ingebracht en bevat een nummer, waaraan de gegevens van de hond (naam, geboortedatum, diersoort) en de eigenaar gekoppeld worden. Op deze manier is de hond geïdentificeerd. Het chipnummer wordt landelijk geregistreerd bij de Nederlandse Databank Gezelschapsdieren. Als het dier dus wegloopt en door iemand gevonden wordt, is de eigenaar terug te vinden d.m.v. het aflezen van de chip.
Voor meer informatie over chippen, klik hier.

Wat mag mijn pup eten? En hoeveel maaltijden per dag?
Wij raden aan om uw pup gedurende het eerste levensjaar te voeden met voer van de volgende topmerken: Hill’s, Royal Canin, Trovet, Eukanuba of premium voeders bijv. Fokker of Purina. Het is namelijk van groot belang om tijdens het eerste levensjaar een zo goed mogelijke basis te leggen voor de ontwikkeling van botten, spieren, gewrichten en organen.
Afhankelijk van de grootte van de hond, raden wij aan tot 10 maanden leeftijd de puppy-variant te geven en daarna over te schakelen op voer voor de volwassen hond.
Onze voorkeur gaat ten zeerste uit naar droge brokken i.p.v. blikvoer. Snacks: koekjes en kluiven zijn natuurlijk leuk om te geven, maar probeer dit zoveel mogelijk te beperken aangezien uw pup hiervan spijsverteringsklachten (braken/diarree) kan krijgen of te dik kan worden. Beter is het om enkele droge brokjes van het voer achter te houden en deze te geven als beloning.
Het is voor de spijsvertering en de groei het beste om een pup drie tot vier maal per dag eten te geven. Kleine beetjes per keer dus! Rond de leeftijd van 10 maanden kan het aantal voedingsbeurten teruggebracht worden naar twee keer per dag.Voor meer informatie over voeding, klik hier.

Puppycursus, moet dat?
Niks moet natuurlijk, maar voor de pup en ook voor de eigenaar is het vaak erg leerzaam! De pup leert luisteren in het bijzijn van andere honden. Ook wordt de pup sociaal met soortgenoten en kan hij leuk spelen. Voor de eigenaar is het ook zeer nuttig om naar een cursus te gaan, vooral als het de eerste hond is die men heeft. De eigenaar leert hoe hij moet omgaan met zijn nieuwe aanwinst, hoe je de pup het beste dingen kunt leren en er wordt ook uitleg gedaan over rangordebepalingen bij honden. Wij denken dat het voor iedere hond zinvol is om naar puppycursus te gaan, of het nu een jack russell is, of een labrador. U en uw pup leren dan de basis van het opvoeden en trainen. U werkt intensief samen met uw hond en dat is plezierig! Na de puppycursus kunt u nog verdergaan met andere gehoorzaamheidstrainingen. Op onze praktijk liggen folders klaar van verschillende hondenscholen.

Waar mag ik wandelen met mijn pup als hij nog niet alle entingen heeft gehad?
Wij raden aan om pas na de grote cocktail (Hondenziekte, Parvo en Weil), die op 12 weken leeftijd gegeven wordt, met de pup te gaan wandelen op de speciaal daarvoor aangelegde hondenuitlaatterreinen. Dit om vroegtijdige infecties en wormbesmettingen te voorkomen. Uw pup heeft immers nog geen optimale weerstand. Het is wel belangrijk om uw pup al te laten wennen aan de geluiden en voertuigen op straat en ook mag de pup best kennis maken (socialiseren) met andere honden, die vanzelfsprekend goed gevaccineerd moeten zijn. Zorg er echter voor dat de pup niet met teveel honden tegelijk in contact komt. Maak ook eens een ritje met de auto met de pup. Zo kan deze wennen aan deze vorm van vervoer. Sommige pups zijn wat wagenziek en wanneer u met erg korte ritjes begint (1 blokje om) die u langzaam opbouwt, kan het zijn dat de pup er aan went. Ga ook eens naar het station, het winkelcentrum of een restaurant.

Hoe lang mag ik wandelen met mijn pup?
Een pup mag nog niet te lang wandelen vanwege het feit dat zijn gewrichtskraakbeen nog erg zacht is en gemakkelijk kan beschadigen bij extreme inspanning (wandelen, spelen). Onze gouden regel is: 1 minuut spelen/wandelen per week ouderdom. Dus een pup van 9 weken mag per keer 9 minuten spelen of wandelen. Wij gaan ervan uit dat een pup 5-6 keer per dag buiten komt. Voor grote hondenrassen is gedoseerd bewegen nóg belangrijker. Omdat deze pups groot worden en dus erg veel groeien, is hun kraakbeen nog kwetsbaarder dan dat van de kleinere rassen.  Ook de banden en pezen in de gewrichten zijn gevoelig voor problemen. Het is aan te raden om pups van grote rassen (labrador, retriever, rottweiler, berner sennen, dog, etc) gedurende de eerste maanden slechts 10-15 minuten per keer te laten bewegen (los rennen, spelen met andere honden). Aan de riem rustig wandelen mag wel iets langer. Af te raden zijn balletje gooien, omdat de hond dan erg veel snelheid maakt in korte tijd en vervolgens ook weer sterk moet afremmen, hetgeen de gewrichten stevig belast. Wij zijn uiteraard altijd bereid u hierbij te begeleiden. Pups van grote rassen vragen wij om elke 2 maanden op controle te komen i.v.m. de groei.

Hoe maak ik mijn pup zindelijk?
Een pup is het beste zindelijk te maken als er voldoende tijd in gestoken wordt door de eigenaar. Zodra de pup binnen gaat zitten om te plassen of poepen, moet u hem direct oppakken en buiten zetten. Gaat de pup dan door met plassen of poepen, beloont u de pup uitbundig! U kunt hem dan ook een beloning geven, bv. een klein koekje of een aai.
Al snel gaat de pup verband leggen tussen buiten plassen en poepen en een beloning. Als dit goed gaat, kunt u langzaam de beloning weg laten, want uiteindelijk is het niet meer de bedoeling dat de hond steeds beloond wordt na het plassen. Laat de pup ongeveer elke 2 uur uit, vooral direct nadat hij een tijdje heeft geslapen.
Wanneer de pup binnen geplast/ontlast heeft als u weg geweest bent, heeft het geen zin om bij thuiskomst de pup met zijn neus door de urine/ontlasting te halen. Het is dan te laat. De pup zal dit niet snappen en wordt alleen maar bang voor u en het moment waarop u thuiskomt. hij zal dan de volgende keer een beschut plekje kiezen om  stiekem te plassen. U mag de pup alleen straffen als u hem daadwerkelijk betrapt op het doen van ‘iets’.
Als de pup ’s nachts of overdag in een bench zit, is het belangrijk dat de bench niet te groot is. Een pup zal namelijk niet snel zijn eigen ligplaats bevuilen. Als de bench te groot is, kan de pup gemakkelijk aan de ene kant plassen en aan de andere kant gaan liggen en dus minder snel zindelijk worden. Als u al een grote bench aangeschaft heeft, kunt u hem verkleinen door er bv. een doos in te zetten.

Puppy avond
Regelmatig organiseren we een puppy avond voor klanten die net een pup hebben aangeschaft. Om u een handje te helpen in de drukke periode die aanbreekt na het aanschaffen van de pup, krijgt u informatie over de opvoeding, het gedrag, de gezondheid en de verzorging van uw pup (zindelijk maken, entingen, ontvlooien, ontwormen, opvoeding, voeding, etc). Dit is tevens een ideale gelegenheid om uw pup op een positieve manier kennis te laten maken met de dierenartsenpraktijk en met soortgenoten. Er is voldoende gelegenheid tot het stellen van vragen en het uitwisselen van ervaringen met andere puppybezitters.

 

pup2

2 spelende pups

 

 


 

Terug naar boven

spacer20pxNederlands

English