Heike Dierrijk klinieken

Telefoonnummer: 040-2540958

SPOED

Bij spoedgevallen zijn wij voor onze patiënten 24 uur per dag bereikbaar via:

0900 - 44 555 55

Dierenarts-training voor uw huisdier?

Geplaatst: 16-10-2016

Uw hond of kat zonder stress de ideale dierenarts-patiënt? Het kán!

Gelukkig zijn de meeste dieren bij ons op de kliniek redelijk ontspannen en komen zij graag naar binnen. Toch zijn er ook dieren die het, ondanks dat wij onze uiterste best doen om ze op hun gemak te stellen, nog steeds bang zijn voor de dierenarts. Of beter, de dierenkliniek in het algemeen. Dat is te voorkomen. Door uw hond of kat te trainen op een dierenarts-bezoek, kunt u uw dier, uzelf, en ook de dierenarts/paraveterinair veel stress besparen.

Het is natuurlijk logisch dat uw dier bij de dierenarts wat meer gespannen is. Het is immers een vreemde omgeving, die ruikt naar medicijnen of desinfectiemiddelen, met daarin andere (zenuwachtige) honden en katten en dan is er ook nog eens de dierenarts die het dier helemaal gaat onderzoeken terwijl het op een tafel staat. Je zou als huisdier van minder onder de indruk zijn!

Om het dierenartsbezoek minder stressvol te maken, kun je als eigenaar verschillende dingen doen. Begin hiermee op jonge leeftijd van de hond of kat (jong geleerd is oud gedaan) of zodra u het dier in bezit heeft. Een dier is immers nooit te oud om te leren!

  • Oefen regelmatig thuis met de zaken die de dierenarts ook doet: bekijken van oren, ogen, tanden, voeten, etc.. Zorg dat je er rustig aan mag komen en mag kijken en zeg er ook een commando bij. Honden en katten kunnen veel termen begrijpen en door te zeggen “tandjes kijken”, of “oortjes kijken” leren ze echt dat dat is wat je gaat doen. Zo weten ze op de kliniek ook wat we gaan doen.
  • Oefen ook het vasthouden van je hond of kat, het fixeren. We leggen op de kliniek graag aan eigenaars uit hoe ze hun dier het beste kunnen vasthouden. Niet omdat het een agressief dier is, maar juist om te zorgen dat je het dier voor zijn eigen veiligheid goed vast hebt, zonder dat je het juist meer stresseert dan nodig. Daar zijn technieken voor en die zijn niet moeilijk toe te passen.
  • Kom regelmatig bij ons op de kliniek de hond even wegen en een koekje halen aan de balie. Natuurlijk is dit vooral makkelijk als je in de buurt woont, maar we zien dat honden die regelmatig even binnen springen hier enorm op hun gemak zijn. De energie die je erin steekt om even bij ons langs te komen wordt dus beloond! Soms kan het baasje zelfs niet langs de kliniek lopen zónder er even binnen te gaan, omdat de hond het baasje letterlijk naar binnen trekt!
  • Kom langs op onze maandelijkse puppy-middag. Daarbij kunnen de pups met elkaar spelen zonder dat we gaan prikken of onderzoeken, en tijdens het spel vertelt de dierenarts over de basisbeginselen van opvoeding, voeding, verzorging, medische zaken etc..
  • Er is gelegenheid om (op afspraak) even met de hond of kat te komen “oefenen”. Het dier mag dan in de wachtkamer, daarna eventjes op tafel en we belonen dan natuurlijk. Zo went het dier aan ons en aan de kliniek en je zult zien dat dat effect heeft. 

De dierenarts training kan een leuke manier zijn om functioneel met uw huisdier bezig te zijn. Het welzijn van uw hond of kat kan hierdoor enorm verbeteren. Voor vragen kunt u ons telefonisch bereiken, wij staan voor u en uw huisdier klaar.
Het mooiste compliment voor ons als paraveterinairen en dierenartsen is immers als een patiënt graag naar binnen komt en je kwispelend of spinnend begroet!

(bron: over dieren)

« Nieuws overzicht