Heike Dierrijk klinieken

Telefoonnummer: 040-2540958

SPOED

Bij spoedgevallen zijn wij voor onze patiënten 24 uur per dag bereikbaar via:

0900 - 44 555 55

Wat heeft Tycho in zijn keel?

Geplaatst: 27-07-2012

Op onderzoek bleek dat de keel sterk gezwollen was,  en dat Tycho moeite had met slikken. De anders zo vrolijke hond had koorts en voelde zich duidelijk beroerd.
Wanneer we deze symptomen zien, vrezen we voor een abces ten gevolge van een vreemd voorwerp in de keel. Dat kan bijvoorbeeld een houtsplinter zijn, bij honden die veel op stokken kauwen of een gras-aar, of iets anders waar de hond op gekauwd heeft. Honden kunnen heel erg ziek worden op deze manier. We hebben al vele malen stukken hout uit de bek van honden moeten opereren, of abcessen op moeten maken waaruit dan een gras-aar tevoorschijn komt. 

Hoe gaat dit proces in zijn werk?
Wanneer een hond op een stok kauwt, kunnen er kleine splinters  vanaf breken die in het tandvlees van de mond dringen. Door de kauwbewegingen worden deze splinters steeds dieper het weefsel “in gekauwd”. Omdat een splinter, en ook een gras-aar, voor het lichaam een vreemd voorwerp is, gaat het lichaam er een afweerreactie op uitvoeren. De splinter “hoort” er namelijk niet, dus komt er een ontstekingsreactie om de splinter weg te krijgen/naar buiten te drijven.  Een abces is een ontstekingsreactie waarbij etter/pus gevormd wordt rondom een vreemd voorwerp, bijvoorbeeld de splinter. Wanneer het abces open gaat (“breekt”) vloeit de etter naar buiten, samen met de splinter. Dit zie je bijvoorbeeld ook als een splinter uit de vinger “zweert”.

Maar: wanneer de splinter heel diep in de weefsels zit, zoals bij de keel, dan kan het abces niet dicht genoeg bij het huid-oppervlak komen. De keelspieren en halsspieren liggen allemaal nog over het abces heen, zodat het niet open kan barsten. De hond krijgt koorts en het abces doet pijn. Tycho kon moeilijk slikken en ademen vanwege de druk van het abces op de keel en de luchtpijp. Het was dus van groot belang om Tycho te opereren en het abces te openen.

De huid op de keel van Tycho wordt met een chirurgische scalpel geopend en de onderliggende weefsels (spieren, bindweefsel, bloedvaten en zenuwen) worden voorzichtig vrijgeprepareerd. Zoiets kleins als een grasspriet heeft Tycho zoveel ellende bezorgd!

Tycho wordt verdoofd en het operatieveld wordt geschoren, gewassen en gedesinfecteerd. Tycho wordt op de operatietafel gelegd en krijgt een tracheotube (buisje) in de luchtpijp. Door deze buis wordt aan Tycho narcosegas en zuurstof toegediend. De buis houdt tevens de luchtwegen open, want door de druk van het abces bestaat het gevaar dat de luchtpijp dichtgedrukt wordt en de hond niet meer kan ademen. Tycho ademt dus tijdens de operatie door deze buis.
De huid op de keel van Tycho wordt met een chirurgische scalpel geopend en de onderliggende weefsels (spieren, bindweefsel, bloedvaten en zenuwen) worden voorzichtig vrijgeprepareerd. We gaan op zoek naar het abces. In Tycho’s geval lag het abces zeer diep en moest er grondig vrijgeprepareerd worden, want er bevinden zich in dit gebied zeer veel belangrijke bloedvaten en zenuwen! Nadat het abces gelokaliseerd is, wordt het geopend en gaan we op zoek naar het vreemde voorwerp. Dat is niet altijd eenvoudig. Sommige voorwerpen in een dergelijk abces zijn zó klein of zitten zó vast aan de omgevende weefsels, dat ze moeilijk te vinden zijn. Bij Tycho zagen we na lang speuren een klein stukje groen tussen het rood van de spieren: voorzichtig wordt het verder vrijgeprepareerd en: het is een grasspriet! Zoiets kleins als een grasspriet heeft Tycho zoveel ellende bezorgd, wat een pechvogel! De grasspriet wordt voorzichtig verwijderd, het abces wordt gedraineerd en de wond gespoeld met antibiotica. De wond laten we open, zodat er nog wondvocht uit kan lopen en we niet opnieuw een abces creëren. Tycho mag na een nachtje intensive care naar huis, met een kuur antibiotica. Inmiddels is Tycho weer helemaal opgeknapt!

Nu was bij Tycho een grasspriet de boosdoener, we zien heel regelmatig dergelijke problemen bij honden die op stokken kauwen. De splinters van deze stokken kunnen ook zulke grote gevolgen hebben, dus ons advies is dan ook om de hond NIET met stokken te laten spelen.

« Patiënt v/d Maand overzicht