Heike Dierrijk klinieken

Telefoonnummer: 040-2540958

SPOED

Bij spoedgevallen zijn wij voor onze patiënten 24 uur per dag bereikbaar via:

0900 - 44 555 55

Pyometra: baarmoederontsteking

Geplaatst: 22-07-2011

Pyometra: baarmoederontsteking.

Hieronder de röntgenfoto van een collie met een baarmoederontsteking. De hond begon ongeveer 6 weken na de loopsheid te braken, dronk veel, werd sloom en ziek. Bij dergelijke klachten na de loopsheid, denken we aan een baarmoederontsteking en maken we een foto.

Op de foto links zijn in de buik een aantal verdikte lussen te zien. Dat is de baarmoeder, die door de ontsteking helemaal gevuld is met etter. Normaal is zo’n baarmoeder maximaal 1 centimeter dik, maar nu was de baarmoeder wel 4,5 cm dik! Je kunt je voorstellen dat de hond daar ziek van wordt! Na een aantal loopsheden (meestal 8 of meer) loopt een teefje risico om een baarmoederontsteking te ontwikkelen.

Op de tweede foto is de baarmoeder te zien, zoals deze uit de buik kwam tijdens de operatie: helemaal verdikt en gevuld met pus. De enige afdoende therapie om een baarmoederontsteking te verhelpen, is om de hond te steriliseren, dus de baarmoeder én de eierstokken weg te halen. Dit wordt gecombineerd met een langdurige antibioticatherapie en infuus. Helaas worden de symptomen van een baarmoederontsteking in veel gevallen pas laat door de eigenaar opgemerkt en daarom sterven er nog steeds teefjes aan deze aandoening. Dit is dan ook de reden dat we aanraden om teefjes waar niet mee gefokt gaat worden, te steriliseren. We zien namelijk bij vrijwel alle teefjes vroeg of laat een dergelijke baarmoederontsteking optreden. En deze kan levensbedreigend zijn! Door de grote hoeveelheid pus in de baarmoeder, worden er toxines in het lichaam vrijgesteld. Deze verspreiden zich door het hele lichaam en kunnen zorgen voor het uitvallen van organen. 

Het lijkt misschien wat vreemd om een gezonde hond te gaan opereren aan de baarmoeder, maar feit is dat de hond heel wat meer risico loopt als je pas opereert als de baarmoederontsteking al optreedt. Dan zijn we eigenlijk te laat. De hond moet dan in een slechte conditie onder narcose, want de hond is van een baarmoederontsteking doorgaans erg beroerd, hetgeen meer risico betekent. En de hond heeft een grote hoeveelheid toxines in het bloed, die de diverse organen aantasten (lever, nieren, hart).

Deze hond is na de operatie en de bijbehorende antibioticakuur goed opgeknapt!

Gelukkig realiseren steeds meer mensen zich dat het beter is om een teefje op jonge leeftijd te steriliseren (na de 1e loopsheid). Omdat met elke loopsheid de kans op het optreden van baarmoederontsteking én tumoren van de melkklieren groter wordt, wordt geadviseerd om de hond zo snel mogelijk te steriliseren. De dierenverzekeringen delen deze mening en vergoeden dan ook een deel van, of de volledige operatie.  Voor meer informatie over steriliseren klik hier.

« Patiënt v/d Maand overzicht