Heike Dierrijk klinieken

Telefoonnummer: 040-2540958

SPOED

Bij spoedgevallen zijn wij voor onze patiënten 24 uur per dag bereikbaar via kringdierenarts:

0900 - 44 555 55

Pipa heeft een afgebroken hoektand en een dikke wang!

Geplaatst: 04-10-2018

Dit is Pipa, een knap Cane Corso teefje van 12 weken. Zoals je ziet is Pipa niet zo blij en heeft ze een dikke wang aan de linkerkant van haar snoet (op de foto rechts). Dat komt omdat Pipa een hoektand heeft afgebroken en er een infectie naar binnen is geslagen. Er zit een enorm pijnlijke zwelling in haar tandvlees en in haar bovenkaakje.

Een afgebroken tand lijkt op zichzelf niet zo’n groot probleem, maar kan het wel zijn. Als een tand zover afbreekt dat het wortelkanaal bloot ligt, doet dat niet alleen pijn, maar het kan ook een ingang zijn voor allerlei infecties.  In Pipa’s geval zijn het bacteriën die haar bovenkaak en tandvlees aantasten, maar we hebben ook al honden gezien die tetanus krijgen door een dergelijk afgebroken tand. En tetanus kan snel optreden en dodelijk zijn.

Dit is de reden dat wij graag goed naar elke afgebroken tand kijken en bij twijfel de tand trekken. Ook bij puppies en kittens die nog hun melktanden moeten wisselen. Hou dus goed het gebit van je hond of kat in de gaten. Daarmee kunnen we samen veel leed (en erger) voorkomen.

Het baasje van Pipa was er gelukkig heel snel bij en we hebben de tand getrokken en antibiotica en pijnstilling gegeven. Na de operatie keek Pipa al een stuk vrolijker!

« Patiënt v/d Maand overzicht